V8 Supercars

V8 Supercars: Slotwedstrijd Sydney’s grootste evenement in 2009!

De slotwedstrijd van het spectaculaire Australische V8 Supercar vindt dit weekend op het stratencircuit van Homebush plaats. Dit moet één van de grootste evenementen van het jaar 2009 in Sydney worden. De organisatoren verwachten komend weekend meer dan 150.000 toeschouwers voor de “Grand Final” van de V8 Supercars.

Tekst Willem J. Staat
Foto’s Holden, Ford, Irwin Racing


sydney_500_map
Wordt Sydney na de F1 en Bathurst de derde klassieker in Australie?


V8 Supercarfinale op het voormalige terrein van de Olympische Spelen
A.s. weekend vindt op het 3,4 km lange stratencircuit van Homebush de Finale plaats van de V8 Supercarseries. Het terrein in Sydney werd in 2000 voor de Olympische Spelen gebruikt. De organisatoren van de Telstra 500 zoals de wedstrijd officieel heet, hebben jaren aan dit project gewerkt. De verwachtingen zijn hooggespannen want er worden maar liefst 150.000 racefans verwacht. Na Bathurst en de F1 moet dit het derde grote autosportevenement in Australië worden.
 
ir_sydney_launch_bridge
Alex Davison over de brug in Sydney tijdens een PR
demo.

Het wedstrijdweekend bestaat uit twee 250km wedstrijden. De eerste race vindt op a.s. zaterdag plaats en de tweede a.s. zondag. Alleen de Clipsal 500 in Adelaide heeft hetzelfde wedstrijdformaat. Fysiek is Adelaide één van de zwaarste wedstrijden op de kalender, maar de baan in Sydney zal er a.s.weekend zeker niet voor onderdoen. Alex Davison van Irwin Racing bijv verwacht dat de wedstrijd zelfs nog zwaarder zal zijn. Alex Davison: “De layout van de baan is erg interessant maar er zal van mens en machine veel gevraagd worden. De baan is erg smal en je krijgt er geen tijd om adem te halen. Er zullen coureurs zijn die in de laatste 50km de fout in zullen gaan en dan is het belangrijk om je voordeel te doen. Ook zal het een zwaar circuit voor de remmen worden.”

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet