Diversen

Div: Directiewisseling op Nürburgring

opening_nurburgring_480
Opening van de nieuwbouw met vlnr minister-president Kurt Beck, directeur dr. Walter Kafitz en Landrat dr. Jürgen Pföhler


Afgelopen vrijdag maakte hij tijdens de Essen Motor Show nog vol trots het programma van de Nürburgring voor 2010 bekend. Nu is hij weg als directeur van het circuit en het bijbehorende complex: na 15 jaar en acht maanden is er een einde gekomen aan de carrière van dr. Walter Kafitz op de Nürburgring. Tegelijkertijd worden de operationele activiteiten rondom het circuit overgedragen van de Nürburgring GmbH aan een nieuwe exploitatiemaatschappij onder leiding van de Lindner-groep, die ook al een hotel en een bungalowpark bij het circuit exploiteert. Alleen het vastgoed blijft nog onder de vlag van de Nürburgring GmbH als houdstermaatschappij.

Tekst: René de Boer
Foto's: PR (1), Rebocar Automotive Productions


nurburgring_ringwerk1
Het enorme "Ring-Werk"-complex langs de Bundesstrasse 258

Nieuwbouwproject "Nürburgring 2009" zorgt voor discussie

Dat er het nodige mis is op de Nürburgring, is al een tijdlang bekend. Het gigantische (sommigen in de regio spreken over megalomane) nieuwbouwproject “Nürburgring 2009” met een nieuw hotel, een bungalowpark, een nieuw vrije-tijdscomplex inclusief evenementenhal, museum, multimedia-theater en het tegenover het circuit gelegen “Eifeldorf” met disco en diverse restaurants zorgt in de regio al maandenlang voor heel wat discussie. Tot de geplande en beloofde private financiering kwam het nauwelijks, toegezegde gelden van private investeerders bleven grotendeels uit. Daarmee kwamen de kosten voor het overgrote deel voor rekening van de Duitse deelstaat Rheinland-Pfalz, de grootste aandeelhouder van de Nürburgring GmbH. In verband hiermee moest eerder dit jaar al de minister van financiën van deze deelstaat, Ingolf Deubel, het veld ruimen. AUTOSPORT.NL berichtte hierover op 8 juli van dit jaar.

nurburgring_kantoor
De onderzoekscommissie is ondergebracht in de fotografenruimte. "Toegang alleen voor bevoegden".

Grootscheeps onderzoek

Al wekenlang loopt er op de Nürburgring een grootscheeps onderzoek naar de gang van zaken rondom het nieuwbouwproject en de financiering ervan. In plaats van de geplande 260 miljoen Euro liepen de kosten op tot 300 miljoen, terwijl sommigen er zelfs van uitgaan dat de kosten nog hoger liggen. Volgens berichten in de media had aanstaande vrijdag dr. Walter Kafitz als betrokkene door de onderzoekscommissie gehoord zullen worden. Vanmiddag kwam er vanuit de ‘Staatskanzlei’, het ministerie van algemene zaken van de deelstaat Rheinland-Pfalz, een persbericht waarin de nieuwe organisatiestructuur van de Nürburgring werd bekendgemaakt. “Samen met externe adviseurs en in nauw overleg met gerenommeerde partners hebben we een toekomstconcept uitgewerkt dat de Nürburgring versterkt en het structuurpolitiek nog meer gewicht geeft”, worden minister-president Kurt Beck en minister Hendruk Hering van economische zaken geciteerd.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet