Diversen

Diversen: Onduidelijkheid over nieuw BeNeLux Kampioenschap; de uitleg!

bk_uitleg

Afgelopen weken werd een nieuw “BeNeLux Kampioenschap” gecommuniceerd naar de Nederlandse en Belgische rijders. Verwarring alom, want we hadden toch al een BeNeLux Kampioenschap? Niets is minder waar, de KNAF-NAB en de Belgische organisaties ASN-RACB presenteren volgend seizoen een Benelux Kampioen uit beide kampioenschappen. Een uitleg;

Tekst: Ewoud Frielink
Foto: Michael Melis (archief)


Belgium New Leading Series
Bovenstaande titel zegt u waarschijnlijk niets, maar “Belgium New Leading” is de officiële afkorting van de beter bekende BNL Karting Series welke dit jaar haar tweede seizoen afsloot. De naam van deze serie is het gevolg van gesteggel tussen de Belgische organisaties en het initiatief van Karting Genk voor het starten van een Benelux kampioenschap. De naam van een kampioenschap mag (behalve door landelijke instanties zoals de KNAF en RACB ) niet verwijzen naar een regio zoals de Benelux. Zo werd de Benelux Open en de BeNeLux Karting Series omgedoopt tot Belgium New Leading Karting Series. Een privé kampioenschap met rijders uit de Benelux, maar geen officiële Benelux status. Zo werd bijvoorbeeld ook het WSK op de vingers getikt door de CIK-FIA. De serie startte als World Series Karting en werd later Winning Series Karting.
De BNL Series verdwijnt dus niet, en zal nog steeds het kampioenschap zijn waar Nederlanders en Belgen strijden om de titel als beste rijder van de lage landen! En dit voor de klasses Micro – Mini – Junior en senior Max, en KF3 + KZ2.

Nieuw officieel Benelux Kampioenschap
De NAB presenteerde afgelopen week de plannen en kalender voor 2010. Hierin werd een samenwerkingsverband omschreven met de RACB en ACL. Een rijder die twee wedstrijden in het Belgische Kampioenchap rijdt en één in het Nederlands Kampioenschap kan (na een kleine bijbetaling) gekroond worden als Benelux Kampioen 2010. Verwarring is ontstaan doordat in de communicatie wordt gesproken over een BeNeLux Kampioenschap wat (door de hoofdletters) doet vermoeden dat het hier om een samenwerkingsverband met de BNL Karting Series gaat. Dit is dus niet het geval.

De opzet
Het nieuwe Benelux kampioenschap wordt bepaald aan de hand van resultaten uit het officiële Belgische Kampioenschap (RACB), Nederlands Kampioenschap (NFK-NAB) en Luxemburgs Kampioenschap (ACL) . Hiervoor dienen op z’n minst drie wedstrijden te worden verreden namelijk; Genk en Mariembourg uit het Belgisch Kampioenschap en Berghem uit het Nederlandse kampioenschap. De klassen Mini, KF5, KF3, KF2 en KZ2 kunnen hieraan deelnemen.

Voor verdere vragen kunt u zich wenden tot de betreffende organisaties: NAB en RACB
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet