Diversen

Div: Coo Dijkman begint aan zijn afscheidstournee

coo_7
Ron Boon overhandigt Coo Dijkman een cheque voor een reis naar het Serengeti National Park


Zonder enige twijfel heeft niemand in ons land op journalistiek gebied in de afgelopen vier decennia meer voor de autosport betekend dan Coo Dijkman, autosportverslaggever van "De Telegraaf". Na een dienstverband van 39 jaar bij de "Krant van Wakker Nederland" gaat Coo Dijkman nu aan zijn afscheidstournee beginnen, zoals "Telesport"-chef Jaap de Groot dat zo treffend verwoordde. Hoezeer de inzet van Coo Dijkman voor de sport werd en wordt gewaardeerd, bleek afgelopen zaterdag wel. Ter gelenheid van het vertrek van Coo Dijkman bij het Amsterdamse dagblad was in het gezellige etablissement "De Koekfabriek" in Zaandam een bijeenkomst georganiseerd, waar nagenoeg iedereen die iets met de sport en/of de krant te maken heeft of had, aanwezig was.

Tekst: René de Boer
Foto's: Chris Schotanus/Essay Produkties


coo_9

Coo en zijn echtgenote Jenny (foto) waren met dochter Tessa en zoon Janne aanwezig om de goede wensen in ontvangst te nemen en te luisteren naar de diverse sprekers, die vaak op humoristische wijze anekdotes uit het verleden ophaalden. Zo memoreerde Han Akersloot op zijn bekende welbespraakte manier de legendarische Renault-persreizen naar races in het buitenland, haalde Caju ter Kuile herinneringen op aan de voor Nederland zo succesvolle Indy 500 in 1997 en ging ex-circuitdirecteur Johan Beerepoot in op de perikelen rondom het circuit. Door Beerepoot werd Coo Dijkman tevens opgenomen in het illustere gezelschap van het Register Nederlandse Autorensport Vrienden, waarbij hem een bijzonder laag lidmaatschapsnummer werd toegekend.

coo_11

Tal van actieve en oud-coureurs waren aanwezig. Zo zagen we onder andere Jos Verstappen...

coo_2

...Ho Pin Tung en Giedo van der Garde...

coo_10

...en Huub Rothengatter, hier temidden van Coo Dijkman en diens echtgenote Jenny. Verder, zonder aanspraak op volledigheid, nog gespot: Jan Lammers, Patrick en Duncan Huisman, Tim Coronel, Gert Valkenburg, Frans Verschuur, Henk Vossen, André Schoonenwolf met echtgenote Lucille, Michel Oprey, Gaby Uljee, Paulien Zwart, Michael, Sebastiaan en Jeroen Bleekemolen plus echtgenote c.q. moeder Loes, en dan kunnen we nog wel even doorgaan.

coo_4

"Het artikel waar ik in al die jaren de meeste reacties op heb gehad", zo vertelde Coo Dijkman vorige week in Macau nog, "was dat over Carly Pellinkhof." Die mocht dus uiteraard niet ontbreken, hier op de foto rechts, met links Fem.

coo_8

Uiteraard werd Coo Dijkman bedacht met de nodige cadeaus. Zo was er van de KNAF een beeldje van een autocoureur in rac e-outfit, overhandigd door KNAF-voorzitter Arie Ruitenbeek, voor de gelegenheid uitgedost als Sinterklaas. Of dat duidt op een nieuw soort vrijgevigheid vanuit de overkoepelende organisatie ten behoeve van de sport kunnen we helaas niet zeggen, wel viel op dat de baard van de goedheiligman af en toe wat los leek te zitten. Met bijdragen van vele personen en bedrijven werd een flink bedrag opgehaald, dat Coo Dijkman mag besteden aan een lang gekoesterde droomwens, namelijk een reis naar het beroemde Afrikaanse Serengeti-natuurreservaat. Ron Boon overhandigde namens het cadeaucomité, dat verder nog bestond uit Allard Kalff (ontbrak vanwege vakantie) en Frits van Eldik.

coo_1

Namens Circuit Park Zandvoort, waaraan Coo Dijkman een zeer warm hart toedraagt, waren I Fong Ernst-Chi, Hans Ernst en Erik Weijers aanwezig.

coo_3

Ook race-promotor Lee van Dam gaf acte de présence. Of Hans Ernst hem hier feliciteert met het binnenhalen van de Nederlandse A1GP-race is niet bekend.

coo_5

Ook vele mediacollega's van Coo Dijkman waren aanwezig. Hier links op de foto Gerard den Elt van het Algemeen Dagblad, terwijl Frans Lubin een ongetwijfeld goed advies geeft aan Sjuul Paradijs, ex-hoofdredacteur van De Telegraaf en tegenwoordig de stuwende kracht achter de nieuwe omroep Wakker Nederland.

coo_6

Vanuit "De Telegraaf" waren onder anderen chef sport Jaap de Groot (links) en Arno Reekers vanuit de hoofdredactie (rechts) aanwezig, alsmede Rob Hoogland, Hans Woudstra en diverse andere, nu dus oud-collega's van Coo Dijkman. Het was een bijzonder geslaagde en geanimeerde bijeenkomst.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet