Racing Shows

Racing Shows: Autosport steeds minder prominent op Essen Motor Show

Nog tot en met aanstaande zondag (6 december) is in het complex van de Messe Essen de Essen Motor Show te bezoeken. Ooit begonnen als “Jochen Rindt Show” en als pure autosportbeurs is het evenement inmiddels uitgegroeid tot een beurs voor tuning en oldtimers, waarbij het aspect “autosport” een steeds minder prominente rol inneemt. De vraag is of dat een goede ontwikkeling is. Maar we hebben wel een paar ideeën.

Tekst: René de Boer
Foto’s: Willem J. Staat

essen_intro
Veel Show maar weinig autosportnieuws.

Natuurlijk, qua bezoekersaantallen doet de Essen Motor Show het nog steeds goed. Ook dit jaar weer zullen een paar honderdduizend mensen de poorten van het Messe-complex passeren. De afzet van spoilers, al dan niet helder gekleurde voor- en achterlichten, spatbordverbreders, basboxen, LED-verlichting, namaak-Xenonlampen en andere producten, waarvan het esthetisch gehalte op zijn minst in twijfel kan worden getrokken, lijdt weliswaar ook onder de economische crisis, maar nog steeds zijn mensen bereid om (veel) geld in de verfraaiing (…) van hun automobiel te steken.

fiat_abarth
Fiat was met de Abarth een van de weinige officiele fabrikantenvertegenwoordigers
op de show.

Echter, waar Essen in vroeger jaren altijd een belangrijk moment in de autosport was, met vele merken die hun sportieve activiteiten presenteerden, teams en organisaties die op de beurs belangrijk nieuws aankondigden en tal van raceauto’s die er te bewonderen vielen, daar is dit aspect van de Essen Motor Show de laatste jaren steeds minder relevant geworden. Mercedes-Benz was de eerste fabrikant die al, een jaar of zes geleden, Essen de rug toekeerde. Geen Mercedes-Benz-DTM- en F1-rijders meer op de stand. Norbert Haug noemde Essen zelfs “een dorpsbeurs”. Audi hield het nog tot en met vorig jaar vol en had in Essen jarenlang de persconferentie, waar het sportprogramma voor het komende seizoen bekendgemaakt werd. Vorig jaar werd dat element al afgeblazen, dit jaar ontbreekt Audi helemaal. Datzelfde geldt voor moedermerk Volkswagen, dat de afgelopen jaren altijd met het voltallige Dakar-team in Essen was. En ook andere Duitse merken (Ford, waar de autosport helemaal tot nul is gereduceerd; Opel, dat zoals bekend op dit moment andere problemen heeft; en Porsche, de afgelopen jaren ook nog een vaste gast in Essen) ontbreken dit jaar op het appèl.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet