NASCAR

NASCAR: Vier achtereenvolgende NASCAR Sprint Cup titels voor Jimmie Johnson

Hendrick Motorsports-coureur Jimmie Johnson heeft met het behalen van de NASCAR Sprint Cup titel in Homestead een uniek record gevestigd. Johnson won de titel voor de vierde achtereenvolgende maal. Een uniek record, want tot op heden was in de geschiedenis van NASCAR geen enkele rijder hierin geslaagd!

Tekst: Willem J. Staat
Foto's: NASCAR, Toyota, Autostock


podium_homestead_finale
Jimmie Johnson toont vol trots de Cup aan zijn teamgenoten en het volledige HMS Team.

Jimmie Johnson schrijft NASCAR geschiedenis
Met een vijfde plek stelde Johnson de titel veilig. Zijn directe concurrent en teamgenoot Mark Martin eindigde als twaalfde en tweede in het kampioenschap. Het team van Hendrick Motorsports schreef eveneens NASCAR-geschiedenis, want het bezette de eerste drie plaatsen in het kampioenschap. Teameigenaar Rick Hendrick moest vanwege familieomstandigheden verstek laten gaan en kon niet meegenieten van het grote succes van zijn team.

Johnson altijd sterk in de Chase
Het Chase-formaat werd in NASCAR in 2004 ingevoerd en juist in de Chase kwam de kracht van Johnson de afgelopen jaren naar boven drijven. Van de 60 Chase-wedstrijden won hij er 18. In totaal won Johnson sinds 2002 liefst 47 NASCAR Sprint Cupwedstrijden. En hij eindigde nooit lager dan vijfde in de eindstand van de Cup. Ook in 2004 en 2005 maakte Johnson in de slotrace kans op de titel, maar kwam toen net iets te kort op zijn directe tegenstanders Tony Stewart en Kurt Busch. Dit seizoen won Johnson 7 NASCAR Sprintwedstrijden, waarvan vier in de Chase. In de openingsfase van de wedstrijd lag Johnson 28 ronden op kop waarmee hij extra bonuspunten binnenhaalde. Daardoor kwam de titel voor Mark Martin ver buiten bereik te liggen. Cale Yarborough is de enige NASCAR-rijder die drie achtereenvolgende titels op zijn naam schreef.

racewinaar_denny_hamlin_hms
Racewinnaar Denny Hamlin wil graag in de voetsporen van viervoudig kampioen Jimmie Johnson treden.

Zege voor Denny Hamlin
JGR-coureur Denny Hamlin boekte op Homestead zijn vierde NASCAR-overwinning dit seizoen. Voor Denny Hamlin was het na zijn zege volledig duidelijk: “In de volgende jaren gaan wij het kampioenschap winnen. Johnson is de standaard en die willen wij absoluut verslaan.”
Teamgenoot Joey Logano behaalde voor het team van JGR de rookie titel. De RCR Chevrolets van Jeff Burton en Kevin Harvick eindigden resp. als tweede en derde.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet