Formule 3

F3: Edoardo Mortara wint Macau Grand Prix

winnaar_f3

Twee uur nadat Gabriele Tarquini in Macau de wereldtitel won in het WTCC schreef een andere Italiaan, Edoardo Mortara, de prestigieuze Formule 3-Grand Prix van Macau op zijn naam. Na 15 ronden bleef de routinier bij zijn derde deelname in Macau zijn Franse Signature-teamgenoot Jean Karl Vernay voor. Daarmee was de dubbelzege voor het Franse Signature-team met de Dallara-Volkswagens een feit. De Brit Sam Bird pakte voor het ART-team in de slotronde de derde plaats, nadat aan de auto van Valtteri Bottas een moer van het linker achterwiel losraakte. De Fin moest daardoor genoegen nemen met de vijfde plaats achter Japans kampioen Marcus Ericsson. Renger van der Zande eindigde als zevende, Stef Dusseldorp was vijftiende.

Tekst: René de Boer
Foto's: F3euroseries.com

startf3_macau

Ericsson heeft een slechte start. Mortara pakt de leiding voor Vernay en Bottas. Voor Maternity gaat het mis: Ricciardo raakt de muur, gaat in de rondte en een heel aantal rijders raakt betrokken in de kettingbotsing. Eerder al, bij Lisboa, is Vanthoor over de auto van Chilton heen gereden. Ook Zampieri, Coletti, Imperatori, Hartley, Rosenzweig, Ho en McKenzie zijn uit de wedstrijd. De chaos is daarmee compleet en natuurlijk wordt de race meteen gestaakt. Na een lange onderbreking wordt er opnieuw gestart van achter de safety car. Mortara leidt voor Vernay, Bottas, Ericsson, Bird, Merhi, Iguchi, Van der Zande, Mäki en Garcia. Stef Dusseldorp is vijftiende, voor regerend Euroserie-kampioen Jules Bianchi.

In de derde ronde wordt de race weer vrijgegeven. Vernay passeert op het rechte stuk Mortara en neemt daarmee de leiding over van zijn teamgenoot. Bij Lisboa is het even spannend als Mortara bij het aanremmen vol blokkeert, maar hij kan de aanrijding met Vernay vermijden. In de vijfde ronde schiet Alexander Sims bij het aanremmen van Lisboa rechtdoor, de Brit is op dat moment nog dertiende, maar verliest door het incident een zestal plaatsen. In de zesde ronde rijdt Vernay de snelste rondetijd van de race tot nu toe: 2.10,792 minuten. De Fransman krijgt echter bepaald niets cadeau, want Mortara zet hem constant onder druk. Achter het Signature-duo is de rest al ver weg: Bottas heeft op de derde plaats al een achterstand van drie seconden.

Laurens Vanthoor is ondertussen, met nieuw linker voorwiel en al, aan een flinke opmars bezig. De Belg is na de achtste ronde al vijftiende. In de tiende ronde haalt hij Cozzolino in en wint daarmee opnieuw een positie. In de elfde ronde schiet Stef Dusseldorp bij Lisboa rechtdoor, verliest daarmee echter geen positie. Aan het begin van de twaalfde ronde komt Mortara voor Lisboa uit de slipstream van Vernay en neemt daarmee de eerste plaats over. Cozzolino komt bij Black Sands op de baan tot stilstand.

Eenmaal aan de leiding heeft Mortara na één ronde al een voorsprong van 1,248 seconden op zijn Franse teamgenoot. Ericsson verliest de vierde plaats aan Sam Bird. In de 15e ronde verremt Merhi zich voor Lisboa en gaat in de rondte. Bottas valt in de laatste ronde terug naar de vijfde plaats. Daarvan profiteren Bird en Ericsson. Uiteindelijk komt Mortara bij zijn derde deelname in Macau als winnaar over de eindstreep. Vernay wordt tweede voor Bird, Ericsson, Bottas, Iguchi, Van der Zande, Mäki en Kunimoto. Vanthoor eindigt als 13e, Dusseldorp wordt 15e.

480_zande_19-001

“Ik kwam duidelijk snelheid tekort”, erkende Renger van der Zande na afloop van de race. “Ik was in de bochten sneller dan Iguchi voor me, maar op de rechte stukken liep hij makkelijk van me weg. We moeten kijken waar het aan ligt. Qua snelheid was de top vijf mogelijk geweest, maar ik kwam er niet voorbij.”

480_dusseldorp

Stef Dusseldorp verklaarde: “De auto was moeilijk te rijden, ik had weinig grip. Het viel allemaal niet mee: mijn eerste optreden hier, en dan ook met een nieuw team. Maar ik heb nu in ieder geval het voordeel dat ik de baan ken en weet hoe het moet. Daar kan ik hopelijk een volgende keer van profiteren.”

Uitslag:
1. Edoardo Mortara (Ita), Dallara F308-Volkswagen
2. Jean Karl Vernay (Fra), Dallara F308-Volkswagen, op 1,146
3. Sam Bird (GBr), Dallara F308-Mercedes, op 10,982
4. Marcus Ericsson (Zwe), Dallara F308-Toyota, op 14,988
5. Valtteri Bottas (Fin), Dallara F308-Mercedes, op 19,188
6. Takuto Iguchi (Jap), Dallara F308-Toyota, op 21,406
7. Renger van der Zande (Ned), Dallara F308-Mercedes, op 22,059
8. Mika Mäki (Fin), Dallara F308-Volkswagen, op 29,005
13. Laurens Vanthoor (Bel), Dallara F308-Volkswagen, op 48,036
15. Stef Dusseldorp (Ned), Dallara F308-Volkswagen, op 1.05,637
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet