Formule 3

F3: Marcus Ericsson pakt pole in Macau

480_f3_pole_7010

Regerend Japans Formule 3-kampioen Marcus Ericsson start met zijn TOM’s-Dallara-Toyota morgen vanaf de pole-position voor de kwalificatierace van de Formule 3-Grand Prix van Macau. Het duurde lang voordat de Zweed, gisteren in de eerste kwalificatie al de snelste, zijn eigen tijd wist te verbeteren, maar in de slotfase van de sessie reed hij een bijzonder snelle ronde, die hem de pole-position opleverde. Jean-Karl Vernay reed in de Dallara-Volkswagen van Signature de tweede tijd, terwijl Masters-winnaar Valtteri Bottas met de ART-Dallara-Mercedes derde was. Daarmee staan er drie verschillende motorfabrikanten op de eerste drie startplaatsen. Renger van der Zande kwalificeerde zich als 15e, Stef Dusseldorp vertrekt morgen bij zijn debuut in Macau vanaf de 25e plaats.


Tekst: René de Boer
Foto's: CGPM


De eerste tijdverbeteringen dienden zich al na tien minuten aan. Edoardo Mortara neemt met een tijd van 2:11,699 minuten de leiding over voor Laurens Vanthoor. Twee minuten later is er de eerste rode vlag nadat Manor-rijder Carlos Huertas in knik tussen de Teddy-Yip-bocht en Paiol in de bandenstapels gereden is. Verdere tijdverbeteringen zijn er op dat moment voor Sam Bird (vijfde), Jean-Karl Vernay (zevende), Jules Bianchi (tiende) en Takuto Igutschi (elfde).

Na de herstart neemt Vernay de leiding over met een tijd van 2.10,924. Mortara verbetert zijn eigen tijd naar 2:11,107, maar blijft daarmee tweede. Halverwege de sessie leidt Vernay voor Mortara, Vanthoor, Bottas, Ericsson, Ricciardo, Bird, Hartley, Merhi en Mäki. Van der Zande staat 20e, Dusseldorp 25e. Met nog 22 minuten te gaan crasht Jake Rosenzweig bij Paiol in de vangrail, ook voor hem is de sessie ten einde. Wayne Boyd crasht bij Dona Maria. Na 24 minuten is er opnieuw een rode vlag. De oorzaak is curieus: bij het uitkomen van de Melco-hairpin is een waterleiding gebarsten, waardoor er water op de baan is komen te liggen. Na 20 minuten is het euvel verholpen en wordt de sessie voor de tweede maal hervat.

Ricciardo klimt met een tijd van 2:11,848 minuten op naar de vijfde plaats. Met twaalf minuten te gaan neemt Bottas de leiding over, maar dan rijdt Ricciardo weer sneller en vervolgens staat Vernay opnieuw bovenaan met 2:10,081. Even later schiet Ricciardo bij Lisboa de bandenstapel in, maar kan doorrijden. Renger van der Zande is inmiddels opgeklommen naar de 14e plaats, Dusseldorp blijft onveranderd 25e. Ericsson is met iets meer dan tien minuten te gaan de enige die zijn tijd van gisteren nog niet heeft verbeterd, maar doet dat negen minuten voor het einde: 2:10.042 betekent de voorlopige pole voor de Japans kampioen uit Zweden.

Zeven minuten voor het eind knalt Hartley in de R-Bend in de bandenstapels, terwijl Iguchi de vangrail raakt, maar met een krom rechter achterwiel en een scheef staande achtervleugel wel kan doorrijden. Bij het politiebureau, op hetzelfde punt als Tarquini in de WTCC, gaat Kevin Chen frontaal de vangrails in, zijn auto blijft gestrand op de baan staan. Dat betekent de derde rode vlag met nog twee minuten en 35 seconden op de klok. De kwalificatie wordt niet meer hervat, waarmee Ericsson zeker is van pole, gevolgd door Vernay, Bottas, Mortara, Ricciardo, Vanthoor, Bianchi, Bird, Coletti en Mäki. Renger van der Zande kwalificeert zich als 15e, Stef Dusseldorp blijft 25e.

Uitslag:

1. Marcus Ericsson (Jap), Dallara-Toyota, 2:10,042
2. Jean Karl Vernay (Fra), Dallara-Volkswagen, 2:10,081
3. Valtteri Bottas (Fin), Dallara-Mercedes, 2:10,108
4. Edoardo Mortara (Ita), Dallara-Volkswagen, 2:10,234
5. Daniel Ricciardo (Aus), Dallara-Volkswagen, 2:10,780
6. Laurens Vanthoor (Bel), Dallara-Volkswagen, 2:11,073
7. Jules Bianchi (Fra), Dallara-Mercedes, 2:11,279
8. Sam Bird (GBr), Dallara-Mercedes, 2:11,334
15. Renger van der Zande (Ned), Dallara-Mercedes, 2:12,306
25. Stef Dusseldorp (Ned), Dallara-Volkswagen, 2:13,946

480_macau_sfeer_2741

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet