NASCAR

NASCAR: Jarno Trulli en Mika Salo doorstaan NASCAR test bij MWR Racing met glans

Zowel Jarno Trulli als oud F1-coureur Mika Salo hebben een test met het team van Michael Waltrip Racing met glans doorstaan. Beiden kwamen eerder deze week op de New Smyrna Speedway in Florida in actie.

Tekst: Willem J. Staat
Foto: Toyota Motorsport USA

jarno_trulli_smyrna


NASCAR Camping World Truck Series opstapklasse voor ex-F1 rijders?
“Het begint er op te lijken dat de NASCAR Camping World Truck Series een soort opstapklasse voor ex-F1 rijders naar de NASCAR Sprint Cup begint te worden”, grapte Lee White van Toyota Racing Development USA eerder deze week. White doelde daarmee op de test van Nelson Piquet Jr. eerder deze maand bij het team Red Horse Racing. Ook bemiddelde White voor Jarno Trulli en Mika Salo, die voor de eerste keer aan een NASCAR-bolide mochten ruiken.

Jarno Trulli werd gefascineerd door de overstap van Juan Pablo Montoya enkele jaren geleden. “Die auto is een totaal verschillend beest en je moet hard werken om te begrijpen wat je wel en niet kunt doen”, verklaarde Trulli tegenover de Amerikaanse media. Ook Mika Salo, die van Rallye tot F1 vrijwel alles in zijn carrière gereden heeft raakte op de Lowe’s Motor Speedway eerder dit seizoen behoorlijk onder de indruk van de Sprint Cup-series.

Mika Salo: “Alle raceklasses zijn toch hetzelfde? Maar dit is totaal anders. Hier zijn ze wat menselijker. Een tikje uitdelen hoort erbij, in de F1 krijg je al gauw U$ 10.000 boete toch?”

Salo voelde zich als een vis in het water.
Beiden kwamen in actie met een bolide die op Pocono wat lichte plaatschade had opgelopen. Bovendien was de auto qua gewicht vrij licht. Oud Ferrari/Toyota F1-coureur Mika Salo kwam als eerste in actie met de MWR Toyota Camry en de Fin voelde zich als een vis in het water. De rondetijden bedroegen ongeveer 19 seconden. Iets meer dan 200 km/u op de kleine oval. Voor Jarno Trulli was het de eerste keer in zijn carrière dat hij met een gesloten auto reed. En bij Trulli duurde het opvallend genoeg iets langer voordat hij de limiet van de auto wist te vinden. Toen hij die gevonden had was hij vrijwel even snel als Mika Salo. Wel vond men de rijstijl van Jarno Trulli bij Michael Waltrip Racing iets zuiverder dan die van Salo. Teammanager Steve Hallam kan het weten, want die werkte maar liefst 27 jaar in de Formule 1! Jarno Trulli gaf te kennen dat hij het graag nog eens later in zijn carriere in de NASCAR Sprint Cup series wil proberen. Hoewel er met Lotus nog geen contract is lijkt de deal volgens insiders zo goed als rond.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet