Formule 3

Formule 3: Renger van der Zande klaar voor Chinees straatgevecht

renger_naar_macau_toe

Aanstaand weekend is de 56ste Grand Prix van Macau. Een inmiddels legendarische stratenrace op het stadseiland aan de zuidkust van de Volksrepubliek China, vlakbij Hong Kong. Renger van der Zande, de laatste twee jaren de meest succesvolle Nederlandse Formule 3-coureur, staat aan de start. Met het F3-team van Kimi Raikkonen hoopt hij de mondiale top te verslaan. Het zou de kroon op een fantastisch seizoen zijn.

Tekst en foto: PR

Zelden stond er zo’n sterk deelnemersveld aan de start. Met de ART-rijders Bianchi, Bottas en Bird, met TOM’s Toyota coureur Ericsson, Carlin-kampioen Ricciardo, GP2-winnaar Mortara, Manor-coureur Mehri en Rengers teamgenoot Alexander Sims. De strijd zal hevig zijn, maar Renger heeft dit seizoen al deze toppers al een keer verslagen. Dus de kansen liggen er.

Spectaculair circuit
Nu weet iedereen dat Macau een race is zonder vergiffenis. Zeer spectaculair omdat de straten van Macau, voor de gelegenheid omgebouwd tot een circuit, alle racefacetten bieden. Net zo als in Monaco zijn er grote hoogteverschillen, korte bochten, maar ook een bloedsnel stuk langs de kust. Rijders ervaren Macau als het meest spectaculaire, maar ook het meest gevaarlijke circuit ter wereld. Één stuurfout en de vangrail, dicht op de baan, schakelt je meedogenloos uit.

Factor emotie
Dan is er ook nog de emotie-factor. Andere rijders kunnen hun hoofd verliezen en onbesuisd een aantal collega’s elimineren. Het is net zoals de hoofdactiviteit van deze stad: een casino. De eindstreep winnend halen vergt moed, hersens, stuurmanskunst en geluk. Maar een overwinning op dit Circuito de Guia brengt je per ommegaande tijdloze roem. Zoals Senna, Schumacher en Coulthard hebben ervaren.

Vliegende Hollanders
Het circuit heeft altijd iets met Nederlanders gehad. Erelid was Teddy Yip, een Indische Nederlander, wonend in Macau, die later het Theodore Formule 1-team zou oprichten, met rijders als Keke Rosberg en Clay Regazzoni. Maar ook Huub Rothengatter liet hier destijds zijn vechtlust zien. En Jan Lammers stond zelfs twee keer op het podium, in ’85 en ‘87. Renger van der Zande, vliegende Hollander, is klaar voor dit Chinese straatgevecht.

’Zo gaaf’
Renger van der Zande: "Ik verheug me er al weken op. Ik vind het zo gaaf om hier te racen. Het millimeterwerk, op hoge snelheid langs de vangrails, is bloedstollend . Met mijn sponsor City of Dreams, een hotelketen hier in Macau, ben ik ook nog een soort locale held. Ik geloof zelfs dat de ambassadeur uit Hong Kong overkomt. Nou, we zien wel.’’
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet