V8 Supercars

V8 Supercars: Jamie Whincup dominant op Philipp Island

Triple Eight Team Vodafone-coureur Jamie Whincup was een dominante factor tijdens de tweede Philipp Island meeting dit seizoen. Whincup won beide wedstrijden en voert met een verschil van 122 punten op HRT Toll Holden-coureur Will Davison het kampioenschap aan.

Tekst Willem J. Staat
Foto’s Ford Australia
pi

Kampioensstrijd nog niet beslist
Voordat het seizoen 2009 kan worden afgesloten staan er nog twee races op Barbagallo Raceway en Sydney Olympic Park op de kalender.Whincup voert het klassement met 2905 punten aan, gevolgd door de HRT-coureurs Will Davison en Garth Tander. Het verschil bedraagt resp. 122 en 340 punten, waarbij Davison duidelijk de beste papieren heeft.

HRT-coureur Will Davison reed in de eerste wedstrijd kortstondig aan de leiding voordat Whincup definitief het commando overnam en zijn eerste positie niet meer afstond. Davison eindigde als tweede maar stond in de slotperiode nog onder druk van Rick Kelly(eveneens Holden) maar de Jack Daniels Racing-coureur kwam iets te kort en moest met een derde plek genoegen nemen. Garth Tander eindigde als vierde in de tweede HRT-Commodore. Shane van Gisbergen eindigde in de Stone Brothers Racing als vijfde.

Whincup wint tumultueuze tweede wedstrijd
De tweede wedstrijd op Philipp Island kende een behoorlijk tumultueus verloop. Een overenthousiaste “move” van Shane van Gisbergen deed de FPR=Racing Falcon van Mark Winterbottom met ruim 230 km/u in de grindbak belanden. Winterbottom wist nog wel op eigen kracht de pits te bereiken maar moest met een kapotte aandrijfriem definitief de strijd staken. Winterbottom: “Vanaf de start had ik weinig grip dus liet ik iedereen maar voorbijgaan omdat het nogal glibberig was. Ik wachtte eigenlijk totdat de banden een beetje op temperatuur kwamen. Ik had direct voor Van Gisbergen plaatsgemaakt, maar hij reed keihard naar binnen en ik vloog er met hoge snelheid vanaf. Behoorlijk teleurstellend. Er zijn nog twee weekends te gaan en ik zal hem dit zeker betaald zetten.” De gemoederen liepen in het Fordkamp na afloop behoorlijk hoog op.

grid_pi

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet