Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Retro: Tom Wheatcroft 1922-2009

Afgelopen week overleed Tom Wheatcroft op 87-jarige leeftijd aan een slopende ziekte. De Brit werd vooral bekend door het feit dat hij het circuit van Donington Park in 1977 in zijn oude glorie wist te herstellen. Tom Wheatcroft was ook de man die Roger Williamson financieel ondersteunde.

Tekst Willem J. Staat
Foto’s PR

tw_fw1
Kevin Wheatcroft, Tom Wheatcroft en Frank Williams die in 2008 als laatste de
""Wheatcroft Trophy" in ontvangst mocht nemen.


Selfmade man
Toen de jeugdige Tom Wheatcroft in 1937 naar de Britse Grand Prix op Donington Park fietste en voor het eerst kennis maakte met de Auto Union en Mercedes Benz GP auto’s was eigenlijk zijn verdere levensloop bepaald. “Iets fantastisch wat hij nog nooit gezien en geroken had.” De Tweede Wereldoorlog onderbrak de aspiraties van Mr. Wheatcroft behoorlijk. I.p.v. raceauto’s moest hij met tanks genoegen nemen. Na de Tweede Wereldoorlog wordt Wheatcroft in de bouwwereld actief en bouwde een gigantisch imperium op. En dat voor een man die na 1,5 jaar de middelbare school zonder diploma’s verliet.

In 1971 beschikte Wheatcroft over zoveel geld dat hij Donington Park voor 100.000 Britse ponden kocht. Na zes jaar renovatie werd het circuit van Donington Park in mei 1977 heropend. Naast Donington Park werd Mr. Wheatcroft ook bekend om “The Donington Collection”, het grootste autosport museum ter wereld dat een schat aan racehistorie herberg

Roger Williamson
In het begin van de zeventiger jaren begon Wheatcroft jong talent te sponsoren. Derek Bell ontving als eerste steun voor een F2 programma. In Monaco 1971 ontmoet Tom Wheatcroft de eigenlijk al berooide Williamson en stelt hem een reservemotor voor zijn F3 bolide ter beschikking. De carrière van Williamson neemt vanaf dan een vogelvlucht; de jonge Brit begon races in de F3 te winnen. Ook in de Formule 2 is Williamson actief. De jeugdige Brit, die evenals Tom Wheatcroft uit Leicestershire stamt, won in 1973 op Monza beide F2 heats van de GP della Lotterie op Monza en was daarmee “overall” winnaar. Het was zijn allerlaatste zege voor Tom Wheatcroft. Het leverde een noodlottige Formule l kans op. Omdat de Fransman Jean Pierre Jarier vanwege een clash in de F2 kalender zowel niet op Silverstone als Zandvoort kon rijden moest dit de grote kans worden. Op Silverstone raakte Williamson bij de grootste startcrash in de F1 tot dan toe betrokken maar kon zijn bolide ongedeerd verlaten. Op Zandvoort verongelukte de Brit dodelijk.

Tom Wheatcroft was een gebroken man. Er kwamen nooit geen Wheatcroft F3 en F2 Teams meer. Alleen buurman Brian Henton kreeg privé nog wat ondersteuning in de Formule 2.

Toch bleef Wheatcroft nauw bij de sport betrokken, want het hoogtepunt voor Donington was natuurlijk die fantastische Europese GP die Ayrton Senna won. In 2008 werd er voor Donington Park een 150-jarige leasedeal afgesloten met als belangrijkste optie, de terugkeer van de F1. Helaas zijn er nogal wat perikelen.

Vanaf 2002 werd door Tom’s zoon Kevin de Wheatcroft Trophy ingevoerd. Het is een prijs die bestaat uit een beker waarop een stuurwiel dat gemonteerd is op een auto met Roger Williamson in actie. Aan Frank Williams werd de Wheatcroft Trophy in 2008 als laatste verleend. Tom Wheatcroft was getrouwd en vader van zeven kinderen.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet