Diversen

Div: Mattias Ekström wint voor de derde keer "Race of Champions"

roc_finale_ekstrom_schumacher
De finalisten in Peking: winnaar Mattias Ekström en Michael Schumacher

Mattias Ekström is opnieuw “Champion of Champions”. Bij de jaarlijkse “Race of Champions”, dat ditmaal voor het eerst in het Olympisch Stadion van Peking plaatsvond, versloeg de Audi-fabrieksrijder in de finale in twee manches de zevenvoudig Formule 1-wereldkampioen Michael Schumacher, Zowel in de 170 pk sterke “ROC-Car” als met de 240 pk sterke KTM X-Bow was de Zweed sneller dan Schumacher. Voor tweevoudig DTM-kampioen Ekström was het na zijn overwinning in 2006 in het “Stade de France” nabij Parijs en 2007 in het Londense “Wembley” al de derde overwinning bij de “Race of Champions".

Tekst: René de Boer
Foto's: Rebocar Automotive Productions

In de voorronde versloeg Ekström in zijn groep de drievoudig wereldkampioen toerwagens Andy Priaulx, de Amerikaanse rallyrijder Travis Pastrana en de meervoudig motor-wegracekampioen Mick Doohan. Dat bracht hem in de kwartfinale, waarin hij met het Solution-F-prototype zijn Audi-merkgenoot Tom Kristensen versloeg. Vervolgens kwam Ekström in de finale terecht door een overwinning op regerend Formule 1-wereldkampioen Jenson Button in de Ford Focus World Rally Car.

Schumachers weg naar de finale

Michael Schumacher won in zijn kwalificatiegroep van David Coulthard, wereldkampioen toerwagens Yvan Muller en tweevoudig rally-wereldkampioen Marcus Grönholm. In de kwartfinale versloeg Schumacher met de KTM X-Bow Ford-fabrieksrallyrijder Mikko Hirvonen en in de geheel Duitse halve finale zegevierde hij tegen Sebastian Vettel, opnieuw met de KTM X-Bow, nadat Vettel in de rondte was gegaan.

roc_schumacher_finale
Michael Schumacher klimt aan boord van de ROC-Buggy

Ekström verslaat Schumacher met "ROC-Car" en KTM X-Bow

De eerste finaleheat in de “ROC-Car”, een buggy, die speciaal voor het evenement is gebouwd door het Nederlandse bedrijf “Fast & Speed” uit Ulft, leverde een overwinning op voor Ekström. Ook in de tweede manche, ditmaal met de KTM X-Bow, versloeg Ekström zijn Duitse opponent. Daarmee haalde de Zweed voor de derde keer de eindzege bij de “Race of Champions” binnen.

roc_ekstrom_finale
Ekström vertrekt voor de finale met de ROC-Buggy, waarmee hij de basis legt voor zijn overwinning

"Veel verschillende auto's gereden"

“Misschien komt het wel door mijn jeugd op het platteland in Zweden, waar ik altijd al met veel verschillende auto’s heb gereden”, zegt Ekström over de reden van zijn succes. “Ik houd gewoon van evenementen als deze! Het is altijd leuk om tegen Michael in de finale te strijden. Ik weet dat hij met de buggy altijd sterk is, maar na de eerste ronde had ik al een voorsprong en die kon ik tot aan de finish vasthouden. Met de KTM heb ik het daarna afgemaakt.” Michael Schumacher zei: Dit evenement was weer een groot plezier. Het is geen schande om van Mattias te verliezen en daarom ben ik ook niet teleurgesteld. Hij is gewoon een uitstekende rijder, en dat heeft hij vandaag weer bewezen.”

Slechts één optreden Ho Pin Tung

Voor Ho Pin Tung, die als winnaar van de “RoC China” van afgelopen maandag deel mocht nemen aan de “Race of Champions”, bleef de individuele wedstrijd beperkt tot één optreden. Hij nam het met de RX150-crossauto op tegen de Monegask Clivio Piccione, waarbij Tung het onderspit delfde. In de andere manche won de Amerikaan Trevor Foust het van Emanuele Pirro, waarna Piccione tegen Foust met de KTM X-Bow aantrad. Daarin kwam Foust als winnaar uit de bus en stroomde zo door naar het hoofdveld van 16 deelnemers, verdeeld over vier groepen.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet