Diversen

Div: Duitsland wint landenwedstrijd Race of Champions

roc_schumacher_vettel_nationencup_480
Michael Schumacher en Sebastian Vettel wonnen voor Duitsland de Nations' Cup

Duitsland heeft voor het derde achtereenvolgende jaar de Nations’ Cup bij de “Race of Champions” gewonnen. In de finale in het “Birds’ Nest”, het Olympisch Stadion in Peking, klopte het team van de Bondsrepubliek Groot-Brittannië. Michael Schumacher en Sebastian Vettel klopten in drie manches het Britse duo Jenson Button en Andy Priaulx. Schumacher won zijn heat tegen Button met een ROC-Buggy – gebouwd door het Nederlandse bedrijf Fast & Speed uit Ulft. Vettel ging in zijn manche tegen Andy Priaulx met de Ford Focus WRC in de rondte. Daarmee kwam het aan op de laatste manche, waarin Schumacher het in de ROC-Buggy tegen Priaulx opnam. De Duitser won en stelde daarmee de eindzege voor zijn land veilig. Na twee overwinningen in het Londense Wembley-stadion vestigde Duitsland met de derde zege op rij een nieuw record.

Tekst: René de Boer
Foto's: Rebocar Automotive Productions


roc_stadion_buiten
Het prachtige Olympisch Stadion bij avond

Gewijzigde opzet

De landenwedstrijd bij de “Race of Champions” werd dit jaar volgens een nieuw principe afgewerkt. Geen volledige knock-out-competitie van land tegen land meer, maar aanvankelijk groepswedstrijden van Duitsland, China, Finland en Australië in Groep A, Groot-Brittannië, het Allstars-team en Monaco in Groep B en de Verenigde Staten, Scandinavië en Frankrijk in Groep C.

roc_teamgermany_parade
Het Duitse team bij de rijdersparade

Successen in de voorronde

De Duitsers wonnen in de voorronde al hun heats: Schumacher won van Mick Doohan, Han Han en Mikko Hirvonen, Vettel klopte Chad Reed, Ho Pin Tung en Marcus Grönholm. Voor China behaalde Ho Pin Tung overwinningen op Reed en Grönholm, terwijl Han Han Mick Doohan versloeg. Zo kwamen Duitsland met zes zeges en China met drie overwinningen in de halve finales. In Groep B behaalde het Autosport Team Great Britain vier overwinningen: Jenson Button versloeg David Coulthard en Clivio Piccione, Andy Priaulx won van Giniel de Villiers en Emanuele Pirro. Dat maakte ook voor het Britse team de weg naar de halve finale vrij. In Groep C behaalde elk van de drie teams twee overwinningen, maar omdat Trevor Foust en Travis Pastrana bij elkaar de snelste teamtijd reden, mocht Team USA door naar de finale. Foust had van Tom Kristensen gewonnen, Pastrana had Guerlin Chicherit geklopt. Daarmee was ook het team van Scandinavië, vorig jaar nog tegenstander van Duitsland in de finale, uit de race. Tom Kristensen en Mattias Ekström hadden ook problemen: Kristensen crashte in zijn manche tegen de Fransman Yvan Muller met de KTM X-Bow, met Ford-rally-PR-man Mark Wilford als passagier aan boord. Bij Ekström brak tijdens zijn rit met het Solution F-prototype tegen de Franse Rally-Raid-wereldcupwinnaar Chicherit de ophanging van het linker achterwiel.

roc_schumacher_roc_car
Michael Schumacher in de RX-150-crossauto, waarmee hij Mick Doohan versloeg

Trevor Foust klopt Schumacher in ROC-Car

In de halve finale won Trevor Foust van Michael Schumacher met de ROC-Car, maar overwinningen van Sebastian Vettel tegen Trevis Pastrana met de Ford Focus WRC en Trevor Foust met de ROC Car bracht Duitsland toch nog in de finale. In de andere halve finale won Jenson Button met de ROC Car het van Han Han. Ho Pin Tung won met de Solution-F van Andy Priaulx, nadat de Brit een valse start maakte. Daarna delfde hij met de ROC Car echter het onderspit tegen Jenson Button, zodat Groot-Brittannië de andere finaleplaats pakte. Daarin stelde Schumacher zoals gemeld de overwinning voor Duitsland veilig.

roc_tung_interview
Ho Pin Tung (of Dong He Bin) wordt - in het Engels - geïnterviewd door Chinese media


Volop belangstelling voor Ho Pin Tung

Ho Pin Tung, als winnaar van de nationale Chinese “Race of Champions” luid toegejuicht door het Chinese publiek en belaagd door de Chinese media, had het tijdens het evenement naar zijn zin. “Vooral de ROC-buggy is leuk om te rijden”, meldde hij. Winnaar Michael Schumacher prees vooral het publiek: “Bewonderenswaardig, dat al die mensen het bij deze kou zo lang uitgehouden hebben”, zei hij. “En natuurlijk fantastisch dat we gewonnen hebben!” Morgen wordt de individuele ROC-wedstrijd verreden.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet