NASCAR

NASCAR: Talladega blijft omstreden na megacrash, zege voor Jamie McMurray (met video)

De Talladega Superspeedway blijft omstreden. Ford-coureur Jamie McMurray zegevierde gisteren op Talladega omdat hij zich exact aan de NASCAR-regels hield. McMurray ondernam slechts één poging om in te halen en bevond zich op het juiste moment in de juiste positie.

Tekst: Willem J. Staat
Foto’s: NASCAR, Autostock


ryan_newman_crash
Ryan Newman "flipt". Achteraf was er hevige kritiek op NASCAR.

McMurray zegeviert op Talladega. Zware crash Ryan Newman
De eerste wedstrijd in de lente van 2009 op Talladega was bijna in een drama geëindigd toen de auto van Carl Edwards na een tik van Brad Keselowski de lucht inging. Dit keer werd Stewart Haas Racing-coureur Ryan Newman voorpaginanieuws.Amper vijf minuten voor het einde van de wedstrijd maakte de Chevrolet van Ryan Newman contact met de Toyota van Marcos Ambrose en de Chevrolet van teambaas Tony Stewart. Het onvermijdelijke gebeurde. Newman “flipte” en landde op zijn dak op het infield van Talladega. Hoewel Newman direct te kennen gaf dat hij OK was, duurde het ruim dertien minuten voordat de Stewart-Haas Racing uit zijn bolide bevrijd was. Rescue marshalls moesten de Chevrolet volledig openknippen. Newman kon het wrak ongedeerd verlaten.

Na een code Rood van dertien minuten volgde een herstart. Mark Martin werd van achteren geraakt en een kettingreactie was het gevolg. Ook Jeff Gordon en Juan Pablo Montoya waren bij deze crash betrokken. De voormalige F1 rijder werd nog als 19e geklasseerd en Mark Martin als 29e.

running_together_1
De titelfavorieten bevonden zich niet in de kopgroep.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet