WTCC

WTCC: Beloning blijft uit voor Van Lagen, Coronel scoort goed in Japan

wtcc_okayama_coronel_podium

Op bijna 10.000 km van Nederland beleefde Jaap van Lagen één van zijn sterkste optredens in het WK voor toerwagens. De LADA-fabriekscoureur toonde de wereld zijn uitstekende wagenbeheersing tijdens de kletsnatte races op de omloop van Okayama (Japan). In tweede wedstrijd hing een sensatie in de lucht. Jaap reed op een schitterende zesde plek, totdat hij zijn auto met technische problemen in de pitbox moest parkeren. In het door hem zo geliefde Japan heeft Tom Coronel zijn voorsprong in het ‘Independents Trophy’ klassement van het FIA World Touring Car Championship 2009 verder vergroot. Een zege in de eerste race op het Okayama International Circuit bracht hem de volle puntenwinst.

Tekst en foto’s: PR

"Mijn driftervaring kwam vandaag uitstekend van pas”, lachte LADA-coureur Jaap van Lagen. "Er lag zoveel water op de baan dat de auto af en toe flinke stappen maakte, maar ik kon hem elke keer prima opvangen.” Jaap van Lagen onderscheidde zich in beide wedstrijden op Okayama met zijn snelheid in de regen.

wtcc_okayama_lagen_quali

Drastische wijziging
Na de kwalificaties besloten Jaap en engineer Chiel Bos de set-up van de auto drastisch te wijzigen. Een goede keuze zo bleek. "In de warm-up lap voelde ik het effect: veel meer tractie.” Het gaf de LADA-coureur een auto om mee aan te vallen. Na de start vanaf plaats 19 hield de coureur uit Ede in de beginfase van de eerste race zijn hoofd koel. Van Lagen passeerde de lokale held Nobuteru Taniguchi en zag hoe voor hem links en rechts mensen van de baan schoten. "De eerste zes ronden ging de LADA geweldig. Ik kon nog twee auto’s passeren.” Het bracht na 14 ronden een steady dertiende plaats; een opmars van zes plaatsen.

Super in de regen
De tweede wedstrijd trok de Nederlander de sterke lijn door. Na een openingsfase waarbij vele toppers spinden of een tocht door het grind maakten, kwam Jaap van Lagen - als twaalfde gestart - als nummer acht uit de spray vandaan. Binnen twee ronden passeerde hij zowel teamgenoot James Thompson als Felix Porteiro (BMW). Het bracht Jaap van Lagen een formidabele zesde plaats. "De LADA deed het super in de regen. En dat zag je ook terug in de tijden. Ik kon mee met de snelsten op de baan.” Met een topklassering en de eerste WK-punten voor Jaap in het verschiet, gooide de motor roet in het eten. "Al een paar keer eerder haperde de motor, maar in de negende ronde was het klaar. Volgas ging het niet harder dan 120 kilometer per uur. De motor klonk ook vreemd, dus ik heb de auto maar in de pits gezet”, aldus een teleurgestelde Jaap van Lagen. "Het mag niet zo zijn dit seizoen. Ik had hier vijfde moeten worden. Nicola Larini reed achter me en die is nu op die plaats geëindigd.”
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet