Formule 2

GP2 Asia: Eerste zege Vietoris, Valsecchi komt tijd te kort

Christian Vietoris heeft de GP2 Asia-sprintrace in Abu Dhabi gewonnen. Vanaf de start schoot hij vanaf plaats drie naar de leiding, die hij vervolgens niet meer afstond. Man van de wedstrijd was winnaar van race 1 Davide Valsecchi. Hij startte vanaf plaats acht maar werkte zich gestaag op naar voren. In de laatste ronde greep hij nog de tweede plaats van Josef Kral, om ook nog de leiding aan te vallen was tijd te kort.

Tekst: Daan Jeuken

De reversed grid van de eerste acht van race 1 zetten Oliver Turvey en Johnny Cecotto op de eerste rij. Een mooie uitgangspositie, maar de twee komen allebei beroerd van hun plaats. Turvey valt in de eerste bocht al terug naar de vierde plaats, achter Vietoris, Kral en Rossi, Cecotto doet het nog slechter en valt terug naar p7 achter Filippi en Valsecchi.

Valsecchi jaagt, wint en wordt geholpen
Winnaar van race 1 Davide Valsecchi zit in die openingsfase flink te knokken. Eerst zet hij vol de druk op Filippi, die uiteindelijk in bocht 11 zijn meerdere moet erkennen in zijn landgenoot. Filippi probeert zit echter terug te vechten, maar remt zo laat in de hairpin dat hij twee plaatsen verliest aan Cecotto en Piscopo. Vervolgens is het poleman Turvey die onder druk komt te staan van Valsecchi. De volgende Brit moet er ook snel aan geloven, want Valsecchi is hem zo voorbij.

Het gat naar de drie koplopers is dan al flink opgelopen, maar dit keer krijgt Valsecchi hulp uit onverwachte hoek. William Brat en Fabio Leimer komen met elkaar in aanraking en veroorzaken een safetycarfase. Het gat met de koplopers is zo weer verdwenen en bij de herstart pakt Valsecchi meteen de eerste de beste kans en gaat Rossi voorbij.

De winnaar van race 1 lijkt dus ook de beste in race 2, maar de tijd is zijn grootste vijand. Nummer twee Josef Kral kan de finishvlag op de tweede plaats al bijna zien, als Valsecchi in de laatste ronde wederom in bocht 11 de tweede plaats grijpt. Vietoris ziet het allemaal lachend aan, hij is niet meer te achterhalen.

Uitslag race 2 GP2 Asia, Abu Dhabi
1. Christian Vietoris, 22 ronden
2. Davide Valsecchi, op 2.447
3. Josef Kral, op 3.195
4. Oliver Turvey, op 6.616
5. Alexander Rossi, op 7.420
6. Jochnny Cecotto, op 7.711
7. Edoardo Piscopo, op 8.237
8. Luca Filippi, op 10.136
9. Michael Herck, op 10.730
10. James Jakes, op 11.643
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet