Formule 2

GP2 Asia: Poleman Valsecchi pakt eerste zege in Abu Dhabi

Davide Valsecchi heeft de eerste GP2 Asia-race in Abu Dhabi gewonnen. De poleman moest de leiding tweemaal afstaan, maar zowel Sam Bird als Luca Filippi werd door Valsecchi persoonlijk teruggepakt. Filippi werd tweede, hij hield James Jakes achter zich.

Tekst: Daan Jeuken

Poleman is Davide Valsecchi, maar lang genieten van zijn leiding kan hij niet. De Italiaan komt zeer slecht van zijn plaats en is binnen enkele meters de leiding al kwijt aan Sam Bird. Op het volgende rechte stuk stelt Valsecchi weer orde op zaken door Bird vanuit de slipstream te passeren. Daarachter is nummer vijf Roldan Rodriguez bij de start blijven staan, wat nummer drie Fabio Leimer in de opwarmronde ook al deed. Zo vechten Filippi en Jakes nu om de derde plaats.

Bird gaat niet hard
Sam Bird vliegt niet bepaald over de baan, want hij kan het tempo van de leider niet volgen. De mannen achter hem zijn ook sneller en op de brede baan van Abu Dhabi weten Filippi en Jakes snel een gaatje te vinden bij Bird.

Pitstop onder safetycar
Na een aanrijding tussen Razia en Vietoris komt de safetycar de baan op. James Jakes en leider Davide Valsecchi hebben dan al hun pitstop moeten maken, de nieuwe leider Filippi moet dan nog. Dat lijkt niet in Filippi’s voordeel, maar desondanks behoudt hij de leiding.

Bij de herstart weet Filippi zijn leidende positie te behouden, maar Valsecchi lijkt in het vervolg wel de snelste. In ronde 19 zet de iSport-rijder zijn aanval in, maar zijn landgenoot geeft zich niet gemakkelijk gewonnen. Van bocht 11 tot 14 gaan de twee zij aan zij over de baan, maar uiteindelijk moet Filippi toch zijn meerder erkennen in Valsecchi.

Filippi moet weer verdedigen
Na de leiding te hebben gepakt rijdt Valsecchi vliegensvlug weg bij de rest van het veld. Filippi moet wederom in de verdediging, nu is het James Jakes die de Italiaan voorbij wil. Het snelheid- of kwaliteitsverschil is minder groot dan met Valsecchi en nu slaagt Filippi er dan ook in om zijn plaats te behouden.

De vierde plaats is knap voor Alexander Rossi, die als dertiende van start ging. Josef Kral wordt vijfde, voor Christian Vietoris. Zevende en achtste eindigen Johnny Cocotto en Oliver Turvey, zij mogen morgen op de eerste startrij plaatsnemen.

Uitslag race 1 GP2 Asia Series, Abu Dhabi
1. Davide Valsecchi, 33 ronden
2. Luca Filippi, op 4.881
3. James Jakes, op 6.174
4. Alexander Rossi, op 7.182
5. Josef Kral, op 8.220
6. Christian Vietoris, op 13.300
7. Johnny Cecotto, op 15.460
8. Oliver Turvey, op 16.223
9. Edoardo Piscopo, op 16.715
10. Roldan Rodriguez, op 16.879
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet