WTCC

WTCC: Derde pole op rij voor Tarquini, Coronel snelste privateer

wtcc_okayama_quali_tarquini_action
Gabriele Tarquini, voor de vijfde maal dit seizoen en voor de derde keer op rij op pole


Gabriele Tarquini vertrekt morgen vanaf de pole-positon voor de 21e race van het seizoen in het FIA WK Toerwagens (WTCC). Dankzij een succesvol slotoffensief reed de leider in de tussenstand met 1.37,666 minuten de snelste rondetijd. Voor zijn werkgever SEAT is het de 20e pole in het WTCC, voor Tarquini zelf zijn tiende. Daarmee staat hij nu alleen bovenaan in de statistiek. Ook de snelste trainingstijd ging naar een SEAT-coureur: Tom Coronel profiteerde optimaal van een slipstream en verzekerde zich zo van de beste startplaats bij de privateers. LADA-rijder Jaap van Lagen kwalificeerde zich als 19e.

Tekst: René de Boer
Foto's: FIA WTCC/Photo 4, Rebocar Automotive Productions

In de beginfase van de 20 minuten durende kwalificatie is Yvan Muller de eerste die de ranglijst aanvoert met een tijd van 1:38,527 minuten, maar er zit duidelijk nog meer in. Na acht minuten pakt Jörg Müller met 1:38,448 de kop, dan is zijn teamgenoot Augusto Farfus de snelste met 1:38,323 en vervolgens staat Priaulx bovenaan met 1:38,282. Halverwege de sessie slaat Tarquini terug voor SEAT: 1:38,168, de eerste plaats. Monteiro eindigt vlak achter de Italiaan, daarachter staat Muller. Zo worden vijf minuten voor het einde de eerste drie plaatsen door SEAT-coreurs bezet, daarachter volgen evenzovele BMW-coureurs met Priaulx, Farfus en Jörg Müller.

Aanvallen in slotfase

Tarquini en Monteiro blijven in de pits, maar vele anderen plaatsen in de slotfase nog een aanval. Eerst klimt Rydell met een tijd van 1:38,149 minuten van negen naar één, dan volgt het antwoord van Jörg Müller: 1:37,914. Daarmee is Müller de eerste die onder de 1:38 rijdt. Gené wordt tweede met 1:38,017, daarachter volgen Priaulx, Rydell, Tarquini, Monteiro, Farfus, Menu en Huff. Tom Coronel rijdt in de slotfase naar de twaalfde tijd en is daarmee beste privateer.

wtcc_okayama_coronel_quali
Tom Coronel heeft het in Japan altijd uitstekend naar zijn zin!


Coronel profiteert van slipstream Huff

Coronel is zelf verbaasd over zijn prestatie: “Geen idee hoe ik dit gedaan heb. Ik dacht eigenlijk dat ik hier de schade beperkt moest houden, maar nu ben ik de snelste bij de privateers! Op de een of andere manier is Japan altijd verrassend voor mij… Aanvankelijk probeerde ik voor een slipstream aan te haken bij Tarquini, maar die was op zijn ronde op weg naar de pits. Toen hoorde ik via de boordradio van het team dat Huff op de baan was. Daar zat ik snel achter en die sleepte me het hele circuit over. Van die slipstream heb ik dus optimaal geprofiteerd! Nou ga ik een regendans doen, misschien helpt dat voor morgen.”

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet