Supercar Challenge

DSC: Bert van der Zweerde pakt titel in enerverende wedstrijd

480_zweerde_vrienden

Hij mag zich een van de jongste kampioenen van de Dutch Supercar Challenge ooit noemen. Bert van der Zweerde pakte in de laatste race van het seizoen de titel in de Supersport II-divisie van de DSC na een uiterst spannende race. Lang lag Van Soelen namelijk op kop en moest Van der Zweerde zijn uiterste best doen om in de buurt te blijven van zijn teamgenoot. Van Soelen spinde echter en zag zijn kansen voor de titel op die manier in rook opgaan. Van der Zweerde werd hierdoor tweede, omdat Milko Tas en Bob Herber er in de laatste ronde met de overwinning vandoor gingen. Met de tweede plek behaalde Van der Zweerde genoeg punten om de titel binnen te slepen. In de Sport-divisie ging de overwinning naar ‘Mister Assen’ André de Vries, voor het duo Van der Voort/Claassen en Eline Braspenning.


Tekst: DSC
Foto's: Chris Schotanus

480_supersport2

240_zweerdekampioenNa de races op zaterdag was de Supersport II-divisie de enige divisie waarin het kampioenschap in de laatste race nog beslist moest worden. Met de top drie binnen vier punten wees alles erop dat de spanning op de baan te snijden zou zijn. Dat bleek ook, want de wedstrijd stond bol van incidenten, fraaie inhaalacties en pech bij sommige coureurs. Bert van der Zweerde ging er bij de start van de race meteen als een haas vandoor. De jonge coureur uit de stal van JR Motorsport noteerde de eerste ronden supersnelle rondetijden en kon meteen uitlopen op zijn concurrenten.

Die concurrentie had het namelijk vooral met zichzelf aan de stok. Pieter van Soelen, als tweede gestart, verloor in de eerste bochten meteen een paar posities en moest aansluiten achter Bob Herber in de Saker en Diederik Sijthof op de vierde positie. Van Soelen herstelde zich snel, want in de tweede ronde slaagde de kampioen van 2008 erin om weer voorbij te steken aan Sijthof en Herber.

Diederik Sijthof slaagde er op zijn beurt weer in om voorbij te gaan aan de Saker van Herber. Herber had in het begin van de race moeite om het tempo van zijn concurrenten te volgen en moest voor de pitstops ook de Seat Leon SuperCopa van Monster voor laten gaan. De gebroeders Monster kenden een goede race, want die vierde plaats bereikten zij vanuit het achterveld.

De snelheid van Van der Zweerde liep na een tiental ronden flink terug. Van der Zweerde had in de beginfase namelijk teveel gevraagd van zijn banden waardoor de jonge coureur veel moeite had om snelle tijden te blijven rijden. Hierdoor kon Pieter van Soelen het gat naar Van der Zweerde geheel dichtrijden en zelfs voor de pitstop voorbij gaan aan Van der Zweerde.

Na de pitstops was de leiding van de wedstrijd in handen gekomen van de gebroeders Monster. Zij hadden namelijk geen strafseconden waardoor ze op die manier voorbij gingen aan Pieter van Soelen en Bert van der Zweerde. Van Soelen was op zijn beurt op de tweede positie vlak voor Milko Tas de baan opgekomen en kon meteen een paar seconden uitlopen op de Saker-coureur. Van Soelen zette hierna alles op alles om richting Monster te rijden omdat hij op die manier nog kans had op het kampioenschap. In zijn ijver maakte Van Soelen echter een fout door bij het uitkomen van een bocht te enthousiast op het gas te gaan. Van Soelen spinde en kwam in het gras terecht, wat extreem glad was waardoor Van Soelen niet meer weg kon komen. Het betekende dus het einde van de race voor de kampioen van 2008.

480_start_sport_dsc_9179

Hierna kwam Milko Tas aan de leiding van de wedstrijd te liggen, maar hij kreeg in zijn kielzog Bert van der Zweerde mee. Van der Zweerde had bij de pitstop nieuwe banden laten monteren en kon weer snelle tijden noteren. Er ontvouwde zich in de laatste ronden een waar schouwspel tussen de twee titelkandidaten, waarbij Tas lang aan het langste eind trok. Toch kon Van der Zweerde voorbij aan Tas, omdat Tas vast kwam te zitten achter een achterblijver. Van der Zweerde leek dus zijn seizoen in stijl af te sluiten, ware het niet dat in de laatste ronde de benzine van Van der Zweerde zo goed als op was. Hierdoor moest Van der Zweerde rustig aan doen en kon Milko Tas alsnog een overwinning voor Brax Racing binnenhalen.

480_blijdschap_beker_2979

Van der Zweerde eindigde op de tweede positie en behaalde zo toch het kampioenschap van de Supersport II-divisie van de Dutch Supercar Challenge. Derde werd uiteindelijk de Belg Luc de Cock, die zo een wisselvallig jaar toch met een podium kon afsluiten.

In de Sport-divisie had Peter Claassen een superstart. Gestart vanaf de laatste positie klom Claassen, in de kampioensbmw van Nik de Jong en Koen Bogaerts, op naar de tweede plek in zijn klasse. Laurens de Wit, de winnaar van de race op zaterdag, behield zijn eerste positie. Achter Laurens de Wit en Peter Claassen meldde zich al snel André de Vries, die vanuit het achterveld ook snel naar voren reed.

Dat de auto van de kampioenen Nik de Jong en Koen Bogaerts snel was onderstreepte Peter Claassen deze keer nog maar weer eens. Claassen pakte namelijk voor de pitstops nog de eerste positie over van Laurens de Wit. Verderop in het veld streden Willem van der Kooi, Rob Nieman, Aart Bosman en Nico Been vele gevechten met elkaar uit om de vijfde positie.

Na de pitstops lag Peter Claassen nog steeds op de eerste positie, maar was André de Vries richting Claassen gekropen. De Vries noteerde snelle rondetijden en hield de achterstand op Claassen klein. Laurens de Wit was na de pitstops teruggevallen naar de vierde positie, achter Eline Braspenning.

Rob Nieman en Willem van der Kooi waren ook na de pitstops in gevecht met elkaar. Dat gevecht werd uiteindelijk in het voordeel van Nieman beslist, maar dat was nadat Van der Kooi en Nieman na contact met elkaar beiden in een spin terecht waren gekomen. Nieman deed er alles aan om voor Van der Kooi te eindigen, omdat hij op die manier nog derde kon worden in het kampioenschap.

Peter Claassen leek er met de overwinning vandoor te gaan, maar de BMW-coureur kreeg een tijdstraf van tien seconden omdat hij te snel in de pitstraat had gereden tijdens zijn pitstop. Hierdoor kreeg André de Vries de overwinning in zijn schoot geworpen. Eline Braspenning bekroonde haar goede race met een derde plaats.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet