Formula Renault 2.0

Eurocup Formule Renault 2.0: Albert Costa grijpt kampioenschap na tactisch steekspel

De spanning was om te snijden tijdens de laatste Eurocup Formule Renault 2.0 race van het seizoen op Motorland Aragon. Maar liefst drie rijders konden nog kampioen worden: Costa, Vergne en Da Costa. Laatstgenoemde zou echter flink aan de bak moeten, maar mocht de wedstrijd wel vanaf de pole aanvangen.

Tekst: Sander Dorsman
Foto: PR

En dus deed Antonio Felix Da Costa wat hij moest doen: een goede start maken, de leiding pakken en daarna het veld dicht bij elkaar houden om er zo voor te zorgen dat er felle gevechten in de kopgroep zouden plaatsvinden. En zo geschiedde. Jean Eric Vergne was de eerste die zich in het gedrang verslikte en viel vanaf de tweede positie terug naar de zesde stek. Daarmee was de Franse Red Bull piloot nagenoeg kansloos om de titel in de wacht te slepen.

Inmiddels was Dean Smith aan een prima opmars bezig en had zijn pijlen gericht op de nu tweede liggende Albert Costa. Costa reed duidelijk op safe en dus schoof de Britse rijder al snel door naar de tweede stek. Er ontstond direct een tactisch steekspel: de teamgenoten van Antonio Felix Da Costa, Magnussen en Quaife-Hobbs, lagen vlak achter Albert Costa en maakten zijn wedstrijd een stuk minder aangenaam.

Ronde na ronde moest Costa alle zeilen bijzetten om zijn hoofd in het gedrang boven water te houden, terwijl zijn concurrent om het kampioenschap, Antonio Felix Da Costa, riant aan de leiding lag. Magnussen probeerde alles maar kreeg zijn Renault bolide niet voorbij aan die van Costa.

Na 14 zenuwslopende ronden kwam Antonio Felix Da Costa als eerste over de finish, maar het was net niet genoeg. Albert Costa had voldoende marge doordat hij als derde over de streep kwam. Het Spaanse publiek dat in grote getallen aanwezig was op Motorland Aragon juichten hun kampioen Albert Costa dan ook luidkeels toe tijdens de podiumceremonie.

Daniël de Jong kende een indrukwekkende start van de race, maar werd al in de tweede ronde getorpedeerd door Genis Olivé, waarna beide rijders hun strijd moesten staken.

03109807_355_costadacosta
Kampioen Albert Costa troost Antonio Felix Da Costa die na afloop van de zenuwslopende
seizoensfinale in tranen uitbarst.


Uitslag race 2 – Eurocup Formule Renault 2.0
Motorland Aragon – zondag 25 oktober 2009

1. Antonio Felix Da Costa, 14 ronden in 28:15.457
2. Dean Smith, op 2.390
3. Albert Costa, op 3.191
4. Adrian Quaife-Hobbs, op 4.289
5. Kevin Magnussen, op 4.574
DNF Daniël de Jong

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet