Diversen

Div: Volkswagen komt in 2010 met Scirocco Cup

scirocco_1
De nieuwe Cup-auto wordt op Hockenheim voor de hospitality getoond

Volkswagen komt volgend jaar met een nieuwe merkencup in het bijprogramma van de DTM. Tijdens het laatste evenement van het seizoen 2009 op het circuit van Hockenheim werd de nieuwe Volkswagen Scirocco Cup voorgesteld. Er gaat gereden worden met de Scirocco met een 220 pk sterke tweelitermotor. Bijzondere noviteit is dat de motoren lopen op bio-aardgas. Daarmee wordt de uitstoot van koolstofdioxide in vergelijking met auto’s met benzinemotor tot 80 procent gereduceerd. Volkswagen prijst de Scirocco Cup dan ook aan als “milieuvriendelijkste merkencup ter wereld”.

Tekst: René de Boer
Foto's: Rebocar Automotive Productions


De Scirocco Cup komt in de plaats van de ADAC Volkswagen Polo Cup, die de afgelopen zes jaar in het voorprogramma van de DTM-races reed. Daarvoor al was er zes jaar met de Lupo Cup geracet. Waar het echter bij de compacte Volkswagen om een cup voor junioren ging, is er voor de Scirocco Cup een ander concept. De samenwerking met de ADAC wordt voortgezet en nog steeds krijgen jonge rijders in de leeftijdsgroep van 17 tot 24 jaar de kans om in de Cup te racen. Voor hen zijn er maximaal 15 startplaatsen. Daarnaast zijn er tien plaatsen voor zogeheten “Pro’s”, rijders boven de 24, die via Volkswagen-dealers moeten worden ingeschreven. Voor de junioren en pro’s komen er selectiedagen, waarop ze zich voor deelname moeten kwalificeren. “We gaan ervan uit, dat zich meer mensen zullen aanmelden als dat we startplaatsen hebben”, zegt Volkswagen-sportdirecteur Kris Nissen. De derde categorie is voor “Legends”, waarvan Volkswagen er per race vijf wil uitnodigen.

scirocco_2
Volop belangstelling voor de presentatie van de nieuwe serie in Hockenheim


Ruim 50 potentiële “Legends”
In de categorie “Legends” vallen oud-coureurs en andere prominenten. “We hebben een lijst gemaakt van ruim 50 kandidaten. Daarvan hebben we er een paar gebeld en die hebben zonder uitzondering meteen gezegd dat ze graag willen racen”, aldus Nissen. Hij noemde concreet de namen van tweevoudig wereldkampioen rally Walter Röhrl, oud-F1- en DTM-coureur Christian Danner, tweevoudig Le Mans-winnaar en ex-DTM-kampioen Hans-Joachim Stuck, oud-wereldkampioen rally Carlos Sainz, oud-Formule 1-rijder Jacques Laffite en oud-DTM-coureur Klaus Niedzwiedz. Een andere prominente oud-sporter was gisteren op Hockenheim bij de presentatie aanwezig: de Duitse oud-skiër Christian Neureuther. Die nam in 1976 als gastrijder al eens deel aan de toenmalige Scirocco Cup en was toen betrokken bij een flinke crash met minstens acht auto’s. “Daarna heeft Volkswagen me nooit meer uitgenodigd”, vertelde hij nu. Dat wordt volgend jaar echter goedgemaakt.

scirocco_4
Presentatie van de showauto door Christian Neureuther


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet