Formula Ford

Formule Ford: Rogier de Wit wint semi finale. Heemskerk valt uit

480_dewit_665257

De Semi Finales van het Formule Ford Festival op Brand Hatch hebben wederom een Nederlandse winnaar opgeleverd. Ditmaal was het niet Melroy Heemskerk, maar Rogier de Wit die op de hoogste trede van het podium van de tweede Semi Finale plaats mocht nemen. Op datzelfde podium eindigde ook Liroy Stuart met een tweede plaats. Melroy Heemskerk zag een goede startpositie voor de finale op zondagmiddag in rook opgaan, toen hij werd gelanceerd over het achterwiel van Stuart’s auto.

Tekst: Kees Koning en Nelson Valkenburg
Foto's: Jacob Ebrey

Semi Finale 1
In de eerste Semi Finale treffen we slechts een Nederlander: Chris Maliepaard op de derde startplaats. De eerste startrij is een compleet feestje voor het team van Jamun Racing, met op pole de winnaar van Heat 1, James Cole en naast hem Chrissy Palmer, die als tweede werd afgevlagd in Heat 2. De start verloopt zonder problemen voor Cole. Zelfs bij uit uitkomen van de Druids Bend heeft hij twee wagenlengtes voorsprong op Palmer. Het is echter Maliepaard die de aanval inzet op Palmer, die op zijn beurt extra vaart maakt en weer de aansluiting vindt bij Cole.

In de derde ronde wordt de wedstrijd geneutraliseerd vanwege een gespinde auto in de Paddock Hill Bend. Het Safety Car-signaal is echter niet voor iedereen zichtbaar, waardoor Maliepaard op Cooper Straight de tweede plaats in handen krijgt. Deze geeft hij echter snel weer terug aan Palmer, om zeker te zijn dat hij geen straf krijgt voor het inhalen tijdens een SC-sitautie. Bij de herstart zijn het de twee Jamun teamgenoten die een gaatje hebben geslagen naar nummer drie Maliepaard. Lang kan de Nederlander niet profiteren van zijn positie, want bij het uitkomen van Clearways weet Garry Findlay met zijn Van Diemen voorbij te komen.

Inmiddels heeft ook Palmer de smaak te pakken en met een alternatieve racelijn bij Druids Bend heeft hij bij het uitkomen van de bocht voldoende snelheid om Cole voorbij te gaan. Bij het vallen van de vlag pakt Palmer de zege, Cole neemt genoegen met plaats 2, voor Findlay. Op de finishlijn wordt het nog wel even spannend voor Maliepaard, die met een voorsprong van slechts 0,068 seconden wordt afgevlagd voor Daniel Erickson.

Semi Finale 2.
De tweede Semi Finale levert de nodige verbaasde blikken op bij de Britse racefans. De volledige top vier op de grid is namelijk uitsluitend bezet door Nederlanders, met Heemskerk op pole position, voor Rogier de Wit, Liroy Stuart en Sepp Koster. Bij het doven van de lichten komt Heemskerk mooi van zijn plaats, maar Stuart nog beter. Doordat De Wit met iets teveel wheelspin weg rijdt, ontstaat er een mooi gaatje voor Stuart om Heemskerk buitenom in te halen bij de eerste bocht. Heemskerk kiest eieren voor zijn geld en sluit aan bij Stuart. Rondenlang blijven Stuart, Heemskerk en De Wit achter elkaar rijden, waarbij het verschil tussen de leider en de nummer drie nooit meer dan 0,2 seconden is.

Op minimale achterstand volgt Koster, die de hete adem van een ontketende Josef Newgarden in zijn nek voelt. De druk valt echter weg als Newgarden zich verslikt in de eerste bocht en de positie moet afgeven aan Ben Barker. Ondertussen maakt Stuart in de negende ronde een klein foutje bij het uitkomen van de Graham Hill Bend, waardoor Heemskerk zijn neus bijna tegen de achterzijde van Stuart’s Mygale kan drukken. De Wit sluit aan en ook Koster voegt zich bij het treintje. In het vervolg van de race lijkt Heemskerk de snellere rijder, maar hij komt niet voorbij aan Stuart.

De vijftiende ronde kent een dramatisch verloop. Bij het insturen van de Druids Bend is het Heemskerk die naar de binnenkant van de bocht schiet en over het achterwiel van Stuart gelanceerd wordt richting de bandenstapels. Bij het incident is Rogier de Wit de lachende derde, want de touche beschadigd ook de achterwiel ophanging van Stuart, die daardoor de leidende positie moet afgeven aan De Wit. Terwijl Heemskerk zijn auto weg getakeld ziet worden, lijkt ook Sepp Koster getroffen te worden door pech. Koster raakt bij het insturen van de Graham Hill Bend de achterzijde van een langzaam rijdende deelnemer die inmiddels een ronde achterstand aan de broek heeft gekregen. Koster kan zijn weg vervolgen, maar moet wel zijn derde plaats af staan aan Ben Barker.

Na de podium ceremonie blijkt dat Melroy Heemskerk niet de enige is die baalt. Ook Stuart had graag het verloop van de race anders gezien “De baan bood erg weinig grip vandaag. Ik had een wereldstart, maar de rest van de race moest ik voorzichtig zijn met het gripniveau van het circuit. Melroy probeerde meerdere malen om mij voorbij te komen, maar ik wist elke aanval af te slaan. Bij Druids leek hij zich te verremmen, waardoor hij over mijn achterwiel gelanceerd werd. Erg jammer dat we elkaar raakten, want het leverde mij ook problemen op. Ik ben dan wel tweede geworden, maar ik had graag de race gewonnen en ook Melroy op het podium gezien. Dan hadden we die Britten echt eens wat laten zien.”

Voor Heemskerk is de crash een harde klap in gezicht: “Ik was niet eens van plan om de leidende positie van Liroy af te pakken. Ik had al genoegen genomen met de tweede plaats, omdat dit nog steeds perspectief bood voor de Finale. Op het moment dat ik keek voor een mogelijk gaatje, leek het alsof Stuart iets eerder remde, waardoor ik verrast werd en over zijn achterwiel schoot. Ik baal enorm. De auto is te herstellen, maar een 28e startplaats biedt weinig perspectief voor de eindzege. Het enige wat ik nu kan doen is laten zien dat ik uit het goede race-hout gesneden ben en zoveel mogelijk posities goed maak tijdens de Finale.

Vrolijker is het gezicht van Rogier de Wit: “Ik kon het tempo goed bijhouden. Als mijn start niet zo slecht verlopen was, had ik wellicht eerste of tweede gelegen. Nu mocht ik vanaf de derde positie toezien hoe Stuart en Heemskerk met elkaar in gevecht gingen. Toen ze elkaar raakten, was het voor mij alleen maar zaak om te profiteren en de zege te pakken. Vanmiddag start ik de finale vanaf pole position. Nu maar hopen dat mijn start beter verloopt.”

Uitslag Formule Ford Festival – Semi Finale 1
1. Chrissy Palmer (ENG), Mygale SJ08 18 ronden in 15:22,865
2. James Cole (ENG), Mygale SJ09 op 0,169
3. Garry Findlay (ENG),Van Diemen LA09 op 1,588
4. Chris Maliepaard, Mygale SJ06 op 6,240
5. Daniel Erickson (AUS), Spectrum 011C op 6,308
6. Jordi Cunill (SPA), Mygale SJ08 op 6,917
7. Patrick McKenna (IRL), Mygale SJ09 op 7,894
8. Scott Pye (AUS), Spectrum 011C op 10,467

Uitslag Formule Ford Festival – Semi Finale 2
1. Rogier de Wit, Mygale SJ07 18 ronden in 14:37,220
2. Liroy Stuart, Mygale SJ09 op 0,287
3. Ben Barker (ENG), Van Diemen LA08 op 0,525
4. Sepp Koster, Mygale SJ07 op 3,376
5. Kieran Vernon (ENG), Van Diemen LA08 op 4,895
6. Jake Green (ENG), Mygale SJ08 op 8,661
7. Jesper Egebart (DEN), Ray GRS08 op 12,920
8. Antti Buri (FIN), Mygale SJ07 op 12,964
Uitgevallen: Melroy Heemskerk, Mygale SJ07Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet