NASCAR

NASCAR: Jimmie Johnson stapje dichter bij titel in Charlotte

Hendrick Motorsports-coureur Jimmie Johnson kwam op een koude najaarsavond in Charlotte met zijn zesde zege dit seizoen wederom een stapje dichterbij de titel. Zijn grootste rivalen Mark Martin en Juan Pablo Montoya verloren kostbare punten. In de 35e ronde moest de wedstrijd wegens regen kort onderbroken worden.


Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR, Toyota, Autostock

johnson_lowes_2
Het team van HMS met Jimmie Johnson lijkt op de vierde titel af te gaan stevenen.

Johnson koerst richting titel
Met een zesde zege dit seizoen lijkt Jimmie Johnson definitief richting titel te koersen. Van de 334 ronden reed Johnson er 92 op kop. Alleen teamgenoot Jeff Gordon vormde nog een bedreiging maar die viel in de slotfase naar de vierde plek terug. Vooral Kasey Kahne en Denny en Denny Hamlin reden op de Lowe’s Motor Speedway een uitermate sterke wedstrijd. Winnaar Johnson was ervan overtuigd dat de RPM Motorsports Dodge van Kasey Kahne een serieuze bedreiging vormde en misschien wel over de best afgestelde auto beschikte. Kahne eindigde uiteindelijk als derde.

Montoya verliest veel punten
Na een herstart toucheerde Mark Martin de achterkant van Montoya’s Chevrolet.In de 125e ronde ramde Montoya vervolgens de Chevrolet van Clint Bowyer en beschadigde daarbij de rechter achterzijde van zijn Ganassi-bolide. In de 164e ronde spinde Montoya in Turn 4 en liep wederom een ronde achterstand op. Uiteindelijk viel de Colombiaan naar de 35e plek terug. Maar in de stand om de Chase naar de Cup verloor hij maar liefst plaatsen en zakte naar de zesde plek in het klassement. Mark Martin eindigde als 17e algemeen en behield zijn tweede plek in de stand om het kampioenschap. Wel moest Martin met lege ogen toezien hoe teamgenoot Johnson zijn puntentotaal vergrootte. Jeff Gordon liet voor zijn laatste stop twee banden monteren. Gordon: “Als ik er vier had laten monteren had ik helemaal geen kans meer gehad. Het beste wat je tegen Johnson en zijn crew kunt doen is vechten tot het einde.”

lowes_2
Prachtige strijd op Lowe's tussen Hamlin, Gordon, Johnson, Kahne en Kenseth.

Hamlin gefrustreerd
JGR-Racing coureur Denny Hamlin greep driemaal de leiding en reed ruim 51 ronden op kop toen een opgeblazen motor zijn run beëindigde.Hamlin: “Het maakt absoluut niet uit of je 26 weken hard gaat, maar als je in de Chase één slechte week hebt, is het gewoon Game Over. Dat maakt de Chase zo frustrerend.”Ook Carl Edwards en Max Papis verdwenen met opgeblazen motoren van het strijdtoneel.Ford-coureur Matt Kenseth eindigde als tweede en behaalde zijn beste seizoensresultaat sinds zijn zege op Fontana in februari. Volgende week staat de 0.526 mijl oval van Martinsville op de kalender. Voor de tegenstanders van Jimmie Johnson is dit slecht nieuws. Van de laatste tien wedstrijden won hij er zes!


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet