Formula Ford

Formule Ford: Melroy Heemskerk geeft visitekaartje af met zege

480_heemskerk_665345

Melroy Heemskerk heeft de eerste race van het Formule Ford Festival op Brand Hatch op zijn naam geschreven. De rijder uit Hoofddorp kreeg zijn zege niet cadeau. Vijftien ronden langs moest hij diverse aanvallen op zijn leidende positie van zich af vechten. Met de zege in de zogenaamde “Heat 2”, heeft Melroy het publiek laten zien dat hij een serieuze kandidaat is voor de eindzege op zondag. Liroy Stuart eindigde in de wedstrijd op de derde plaats. Eerder op de dag eindigden Rogier de Wit en Chris Maliepaard in hun heat ook al op het podium.

Tekst: Kees Koning en Nelson Valkenburg

Heat 1
De wedstrijd voor groep 1 werd gewonnen door James Cole. Hoewel hij moest starten aan de buitenzijde vanaf positie twee, wist hij beter weg te komen dan Rogier de Wit. Al bij het uitkomen van de eerste bocht wist Cole een gat te slaan ten opzichte van de overige deelnemers. De Wit probeerde nog wel aan te sluiten, maar moest eerst zijn positie verdedigen tegen een uitstekend gestarte Sepp Koster. Na de eerste ronde was het dan ook Koster die als tweede over de meet kwam, achter Cole. De Wit volgde als derde met in zijn slipstream Chris Maliepaard.

Al na enkele ronden lijkt Cole zeker van zijn zaak en lijkt hij iets in tempo terug te vallen. Vooral in het traject richting de Druids Bend kan Koster inlopen op de Brit, die telkens het gat weer weet te vergroten bij het uitkomen van de laatste bocht. Inmiddels heeft De Wit ook weer de aansluiting gevonden bij Koster, wat resulteert verdedigende lijnen van laatstgenoemde. In de zesde ronde zet De Wit zijn auto bij Clearways naast die van Koster.

480_maliepaard_665430

Maliepaard zit op het vinkentouw en duikt in hetzelfde gat wat De Wit gecreëerd heeft. Voor Koster is het halen van de eindstreep belangrijker, met het oog op de races van zondag. Ondertussen loop De Wit iets weg, waarbij hij ook de snelste raceronde laat noteren.

Heel even moet Koster zijn vierde stek afstaan aan Jordi Cunill. Voor Cunill wordt het Formule Ford Festival echter een stuk minder leuk, wanneer hij samen met een achterblijver van de baan raakt in de Paddock Hill Bend. Hierdoor krijgt Koster zijn plek terug en op deze positie wordt hij ook afgevlagd, achter Cole, De Wit en Maliepaard.

Heat 2
De wedstrijd in groep 2 leverde vijftien ronden spannende autosport op. Bij de start wist Melroy Heemskerk nipt de als tweede gestarte Garry Findlay voor te blijven. De beste start was voor Chrissy Palmer, die zich meteen in de top drie wist te nestelen en uiteindelijk ook de tweede plaats wist te veroveren. Josef Newgarden, gestart vanaf de derde plek, zag niet alleen Palmer voorbij rijden, maar ook teamgenoot Liroy Stuart wist hem te verschalken. En Stuart leek op dreef. Want nadat hij Findlay voorbij ging in de Graham Hill Bend, werd niet veel later ook Palmer bijna gepasseerd. Omdat Palmer op zijn beurt keer op keer in de slipstram van Melroy Heemskerk dook, bleef het treintje van vier auto’s ronden lang bij elkaar rijden en kreeg Stuart geen mogelijkheid om de tweede plaats te pakken. Bij een aantal doorkomsten over de start-finish lijn bedroeg het verschil tussen de nummer 1 en 4 slechts 0,15 seconden.

Halverwege de race moet de circuitspeaker naar adem snakken wanneer een achterblijver precies op de ideale lijn rijdt en niet in de spiegels kijkt voor de nadere kopgroep. Gevolg is dat de Heemskerk net om de auto heen kaan, maar door de manoeuvre meteen Palmer tegen zijn achterwiel krijgt. Met veel lef maakt Heemskerk zich breed, waardoor ook deze inhaalactie van Palmer mislukt.
Tegen het einde van de wedstrijd lijkt Palmer optimaal gebruik te kunnen maken van de slipstream, maar Heemskerk weet elke aanval te pareren. De inzet van een Safety Car-procedure, vanwege de gestrande auto van Josh Benson in de Clark Curve, komt dan ook niet goed uit voor Palmer, die daardoor zijn aanval moet staken.

De Britse wedstrijdleiding handelt echter tactisch door het gestrande voertuig snel te bergen en de Safety Car binnen te halen, waardoor het publiek toch nog een laatste raceronde vol spektakel gegund wordt. Bij het ingaan van de laatste ronde is de spanning om te snijden. Stuart neemt de slipstream van Palmer en rijdt tegen de achterzijde van de auto, waarbij Palmer op zijn beurt weer de achterzijde van Heemskerks Mygale toucheert. Met een lichte drift glijdt Heemskerk door de Paddock Hill Bend om vervolgens met veel stuurmanskunsten een klein gaatje te slaan op Palmer. Bij het passeren van de finishlijn bedraagt het verschil tussen Heemskerk en Palmer slechts 0,049, in het voordeel van de Geva-coureur.

Na de podium ceremonie is Heemskerk nog steeds verbaasd over het verloop van de bijzonder competitieve race: "Ik wist dat het spannend zou worden, zeker omdat Palmer al de nodige race ervaring heeft op Brands Hatch. Ik koos er dan ook voor om verdedigend te rijden, zeker omdat daarmee mijn banden beter gespaard worden. Maar vooral het afremmen van Palmer op mijn achterzijde was een compleet nieuwe ervaring, want hierdoor ga je met een iets hogere snelheid de bocht in. Dit spelletje had ik echter snel door, waardoor ik bij een zetje, even een klein beetje afremde, om zo de controle over de auto te houden. Maar wat een stoere race was dit zeg!”

Liroy Stuart was minder verbaasd over de rijstijl van Palmer: "Ik zou haast zeggen dat dit gebruikelijk is in de Britse Formule Ford. In de slipstream blijven en een klein zetje geven, is voor die Britten makkelijker dan een andere racelijn te kiezen.” Over het wedstrijd verloop zegt de coureur uit Bemmel: “Ik zat heerlijk in mijn ritme en had goed de snelheid te pakken. En als je op het podium eindigt is het natuurlijk helemaal super”.

Uitslag Formule Ford Festival - Heat 1 (groep 1)
1. James Cole (ENG), Mygale SJ09 15 ronden in 12:05,227
2. Rogier de Wit, Mygale SJ07 op 1,175
3. Chris Maliepaard, Mygale SJ06 op 1,643
4. Sepp Koster, Mygale SJ07 op 5,485
5. Nils Vestergaard (DEN), Mygale SJ07 op 10,210
6. Jake Green (ENG), Mygale SJ08 op 10,386
7. Oskari Kurki-Suonio (FIN), Ray GR08 op 13,477
8. John Svensson (BEL), Van Diemen RF06 op 13,573

Uitslag Formule Ford Festival – Heat 2 (groep 2)
1. Melroy Heemskerk, Mygale SJ07 15 ronden in 13:20,414
2. Chrissy Palmer (ENG), Mygale SJ08 op 0,049
3. Liroy Stuart, Mygale SJ09 op 0,501
4. Garry Findlay (ENG),Van Diemen LA09 op 0,650
5. Ben Barker (ENG), Van Diemen LA08 op 0,906
6. Daniel Erickson (AUS), Spectrum 011C op 1,138
7. Josef Newgarden (USA), Mygale SJ09 op 1,594
8. Josh Hill (ENG), Mygale SJ09 op 1,822
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet