Diversen

Div: Strijd om FIA-presidentschap wordt harder

091015_vatanen_munich_480
Ari Vatanen gisteren in München met uw verslaggever


Naarmate de tijd voorafgaand aan de verkiezingen voor het presidentschap van de FIA voortschrijdt, wordt ook de toon waarop de campagne gevoerd wordt harder. Terwijl Jean Todt, de favoriete kandidaat van de huidige FIA-president Max Mosley, opriep om de campagne vooral positief en zuiver te houden (een oproep die meteen door de FIA werd herhaald), riep tegenkandidaat Ari Vatanen de hulp van de Franse rechter in om een eerlijke gang van zaken tijdens de verkiezingen te garanderen.

Tekst: René de Boer
Foto: Rebocar Automotive Productions

Volgende week vrijdag, 23 oktober, kiezen in totaal 180 leden van de generale assemblee van de FIA, bestaande uit vertegenwoordigers van de mobiliteits- en autosportfederaties uit de bij de FIA aangesloten landen, een nieuwe president. Daarbij staat Todt in grote lijnen voor continuïteit van het tot dusver gevoerde beleid, terwijl Vatanen staat voor verandering en de aangesloten clubs meer invloed op de gang van zaken binnen de FIA wil geven. “Clubs zijn de eigenaren van de FIA en die moeten een grotere stem krijgen in wat er gebeurt”, stelt de oud-wereldkampioen rally in zijn programma.

Mosley steunt Todt

Terwijl Todt de invoering van extra bestuurslagen en zwaardere organisatiestructuren heeft voorgesteld, pleit Vatanen juist voor een minder bureaucratische aanpak. Todt, die zijn sporen verdiende als bijrijder in de rallysport en daarna bijzonder succesvol was als sportdirecteur bij achtereenvolgens Peugeot en Ferrari, heeft de openlijke steun van de zittende president Max Mosley. “Ik ben ervan overtuigd dat Todt over de meeste ervaring beschikt en daardoor de juiste kandidaat is”, verklaarde de Brit bij meerdere gelegenheden. Vatanen deed na zijn actieve loopbaan vooral politieke en bestuurlijke ervaring op, de laatste tien jaar als lid van het Europees Parlement, waarbij verkeersveiligheid één van zijn speerpunten was.

Vatanen: ondersteuning vanuit Nederland

Vanuit Nederland wordt de kandidatuur van Ari Vatanen ondersteund: KNAF-voorzitter Arie Ruitenbeek is één van de beoogde zeven vice-presidenten voor autosport van de Fin, terwijl ANWB-voorzitter Guido van Woerkom tot de door Vatanen voorgestelde leden van de FIA-senaat behoort. Voorts geniet Vatanen de steun van tal van grote automobielclubs, zoals de Amerikaanse AAA, de Duitse ADAC en de Japanse JAF. Todt wordt ondersteund door organisaties als de Italiaanse ACI, de veel kleinere Duitse AvD, maar liet ook adhesiebetuigingen uitspreken door mensen als Michael Schumacher (die onder Todts leiding vijf keer wereldkampioen werd), Mario Andretti en Bernie Ecclestone, die weliswaar geen stemrecht hebben, maar wel een rol spelen in de publieke opinie. In de loop van volgende week vrijdag wordt de uitslag vermoedelijk bekend.


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet