Toerwagen Diesel Cup

TDC: Den Boer kampioen, teamgenoot Schaap viert de winst

480_tdc_finale_r2

Jeroen den Boer (Toyota Auris) is de nieuwe kampioen van de Toerwagen Diesel Cup. Hij kwam tijdens de Formido Finaleraces op Circuit Park Zandvoort als tweede over de finish. Zijn grote concurrent Marcel Nooren viel in de openingsronde uit en liep daardoor cruciale punten mis. Michel Schaap (eveneens Toyota) pakte ondertussen de winst. Net als een dag eerder ging de derde plaats op het podium naar Ruben van Doorn en Paulien Zwart (BMW 120d).

Tekst en foto's: PR

Voor de laatste keer dit seizoen sprongen de lichten boven het Zandvoortse asfalt op groen voor de Toerwagen Diesel Cup. In een poging zo snel mogelijk naar voren te komen, koos equipe Van der Ende / Nooren het gras, maar vond haar Waterloo in de Tarzanbocht door een aanvaring met Lars Huisman. “Vanaf dat moment wist ik dat ik de race alleen nog maar hoefde uit te rijden voor het kampioenschap”, vertelde Den Boer.

Dat Den Boer al snel in een gevecht om de koppositie werd ingehaald door een ontketende Jeroen Dik (SEAT Ibiza Cupra) veranderde daar niets aan. “Het enige dat telde was dat ik de auto moest thuisbrengen, dat was genoeg”, wist Den Boer. “Dus ik heb geen onnodige risico’s genomen.” Dik nam die risico’s wel en schoot rechtdoor in de Tarzanbocht, waarbij hij veel plaatsen verloor en de leiding zo weer in handen kwam van Den Boer.

Terwijl Michel Schaap zich zaterdag nog moest inhouden ten bate van de kampioenschapskansen van zijn teamgenoot, kon nu ‘de rem er af’. Na de pitstops nam Schaap de leiding over en koerste uiteindelijk zonder bedreiging op de overwinning af. “De tactiek was dat ik het in het begin rustig aan zou doen om Jeroen den Boer een voorsprong te gunnen. Toen ik op de radio de bevestiging kreeg dat Nooren er naast stond, vroeg ik het nog twee keer voor de zekerheid en na de bevestiging kon ik er voor gaan. De SEAT van Dik kwam daarna bizar snel langszij, maar nadat hij er afschoot, was de weg vrij voor de overwinning. Het kampioenschap en de tweede 1-2 score voor het team en de Toyota Auris in één weekend. Beter dan dit kun je het seizoen niet afsluiten!”

Na de podiumceremonie realiseerde Den Boer tevreden: “Een jaar geleden stond ik hier ook onverwacht het kampioenschap in de Formido Swift Cup te vieren. Dit jaar was het net zo onverwacht, want met een achterstand van 14 punten wist ik dat het dit weekend lastig zou worden. Het behalen wordt bij ons team dubbel zo hard gevierd, omdat we aan dit seizoen met een zelf ontwikkelde Toyota Auris zijn begonnen. Ik denk dat we wel bewezen hebben dat het een supergoede auto is, waar je races mee kan winnen en bovendien kampioen mee kan worden. Dit resultaat is echt fenomenaal!”

Hiermee komt er een einde aan het seizoen van de Toerwagen Diesel Cup. Pasen geldt als de traditionele opening van het nieuwe seizoen.

480_tdc_finale_r2_pod

Uitslag Formido Finaleraces 2009
Toerwagen Diesel Cup Race 2:

1. Michel Schaap, Toyota Auris 2.2d, 23 ronden in 50 min 33,651 (117,555 km/u),
2. Jeroen den Boer, Toyota Auris 2.2d op 18,621 seconden,
3. Equipe Zwart / Van Doorn, BMW 120d, op 26,332,
4. Fred en Christiaan Frankenhout, BMW 123d, op 32,295,
5. Equipe Luc Braams / Verschuur, BMW 120d, op 41,490,
6. Equipe Stakenburg / De Groot, Volkswagen Golf, op 45,815,
7. Rene Steenmetz / Wiegerinck, Volkswagen Golf, op 47,722,
8. Equipe Dik / Köhler, SEAT Ibiza Cupra, op 52,759,
9. Equipe Dekker / Van Dam, BMW 120d, op 1 min 18,332,
10. Equipe Cornelissen / Van Os, BMW 120d, op 1 min 20,164,
11. Equipe L’ortye / Van Der Vossen, BMW 120d, op 1 min 34,973,
12. Equipe Lars Huisman / Jaap van der Ende, BMW 120d, op 1 ronde.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet