Formido Swift Cup

Swift Cup: Niels Langeveld pakt zege in laatste seizoenswedstrijd Suzuki's

480_podium_swift_2_7046

Niels Langeveld had de laatste twee DPP-weekenden al laten zien dat hij kan winnen. Tijdens de Formido Finaleraces liet hij zien dat dat geen geluk was. De laatste manche van het seizoen 2009 trok Langeveld de winst op uitstekende wijze naar zich toe.

Tekst: Marc Kok
Foto's: Gerrie Hoekstra en Tim Böhme

480_start_swift_2_1058

Bij de start pakt Marcel Dekker gedecideerd de kop. Sandra Douma heeft een betere start vanaf P3 dan de voor haar gestarte Marth de Graaf en passeert haar mannelijke collega bij de Gerlachbocht. Kim van den Berg, in de eerste manche zo netjes 4de, heeft in het begin grote moeite op de vochtige maar wel opdrogende baan. Ze valt snel behoorlijk terug omdat ze even buiten de baan raakt. Ook Peter Schreurs en Jeroen Slaghekke hebben moeite om de Swift op de piste te houden. Hoewel het niet meer regent, is het behoorlijk tricky. Nick Versteegh houdt duidelijk wel van een natte baan, want hij is vanaf startpositie 9 al naar P6 opgerukt.

480_start_achter_swift_1063

Veel actie
Terwijl Maarten van ’t Schip onder de niet makkelijke omstandigheden in het grind beland, is de topvier snel van de rest weggereden. Koploper Marcel Dekker heeft binnen een seconde het trio Douma, De Graaf en Niels Langeveld in zijn nek hijgen.

480_kool_2_5833

Niels Kool (5de) volgt na twee ronden al op een dikke zes tellen. Jeroen Slaghekke ligt op een voor hem magere 8ste plek, maar weet in één goede actie zowel Kim van den Berg als Nick Versteegh te verschalken. Er gebeurt dus erg veel op de baan, want we zijn nog pas in de derde van twaalf omlopen. Daan Stots, die in manche 1 met een matige plek 15 afsloot, is nu beter onderweg. Hij is reeds 9de.

Aanval inzetten
In de vierde ronde wil Marth de Graaf het contact met Marcel Dekker niet verliezen. Beide rijders strijden nog hard om de 2de plek in het eindklassement. Daarom zet De Graaf de aanval op Sandra Douma in. Dat lukt, waardoor hij nu vlak achter Dekker op positie 2 is beland. Niels Langeveld volgt niet veel later het voorbeeld van De Graaf en ook hij gaat Sandra Douma voorbij.

Goed afsluiten
Ondertussen wil Mark van der Aa zijn seizoen goed afsluiten. De Brabander had veel pech in de eerste manche en moest daardoor deze heat vanaf P19 starten. Na vijf ronden ligt hij inmiddels 12de. Daarmee laat de rijders van Team Bleekemolen zien tot de snellere coureurs te horen.

480_graaf_dekker_1092

Aanval De Graaf
Terwijl er een brede droge lijn ontstaat op Circuit Park Zandvoort, zet Marth de Graaf halfweg koers de aanval in. Bij de Tarzanbocht wil hij aan de buitenkant aan Dekker voorbij. Bij de Gerlach gaat Marth echter buiten de baan, gaat hij vervolgens vol slippend door de Hugenholtz en valt hij terug naar P4. De Nieuw-Venneper is echter uit het goede racehout gesneden en pakt direct P3 van Sandra Douma terug. In de Mastersbocht vergt De Graaf echter toch teveel van zijn materiaal en gaat hij een erg lange weg door het grind. Dat kost hem heel veel tijd.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet