Benelux Racing League

BRL: Dennis Retera maakt zich breed en houdt iedereen achter zich

480_retera_7869

Dennis Retera heeft de tweede BRL-race van kop tot staart geleid. Dat betekent echter niet dat het een gemakkelijke overwinning was, want Retera moest twaalf ronden lang in zijn spiegels kijken en verdedigende lijnen rijden. Dat is aan hem echter wel besteed en hij greep uiteindelijk de overwinning. De tweede plaats ging naar Donald Molenaar die na de pech van vanochtend het weekend weer goed maakte, zeker gezien de zwarte vlag voor directe concurrent Donny Crevels. In de BRL Light greep René Zwikker in de chaotische natte openingsfase de leiding en stond die vervolgens niet meer af.


Tekst: Daan Jeuken
Foto's: Chris Schotanus

De start van de BRL-race is op het natte asfalt en dat maakt het geheel er niet gemakkelijker op. Aan kop weet Dennis Retera de leiding te behouden, achter hem wint Barry Maessen een positie en pakt de tweede plaats, voor Jacky van der Ende. Dick Freebird heeft een moeizame start en valt terug van twee naar vier.

Bij de BRL Light gaat het mis in de eerste bocht. Eric van den Munckhof, Frank Gielens, Dick van der Donk en ook kampioenschapsleider Chris Maliepaard gaan de grindbak in.

Crevels vergooit zijn kansen
Donny Crevels sloeg in race 1 een goede slag in de strijd om de titel en wil dit ook in race 2 doen. In eerste instantie lijkt hij een goede start te hebben, maar in de Hugenholtz heeft hij geen tractie en verliest hij veel plaatsen. In een ultieme poging dit goed te maken remt hij in de volgende doorkomst te laat in de Tarzanbocht, vliegt hij de grindbak door en eindigt net tegen de bandenstapel. Een flinke deuk in de vanochtend opgewakkerde titelhoop, al weet Crevels zijn auto wel weer op de baan te krijgen.

Moeilijke omstandigheden
Het is een hels karwij om de BRL V6 op de baan te houden op het natte asfalt. Eerst schiet Donny Crevels in de Tarzanbocht in de grindbak, vervolgens doet Nelson van der Pol hetzelfde. Zij zijn niet de enige rijders die de auto niet op de baan houden, maar wel de enige die dat in de Tarzanbocht doen, waar nog steeds een gele vlag wordt gezwaaid. Dit “onverantwoorde rijgedrag” resulteert voor beide rijders in een zwarte vlag, wat Crevels’ titelaspiraties bijna zal nihileren.

Peters kan nu zijn slag slaan
In de eerste race van vandaag moest Marcel Peters zijn meerdere erkennen in kampioenschapsleider Chris Maliepaard. Na diens ongeluk in de eerste ronde ruikt Peters nu zijn kansen. Achter René Zwikker zit hij op de tweede plaats, maar liefst twintig seconden voor Tom Koop.

Molenaar komt terug
Donald Molenaar moest als zestiende van start, maar door de vele fouten van de verschillende BRL-rijders weet de leider in het kampioenschap snel flink op te rukken en meldt hij zich in de kopgroep. Daar zit ook Barry Maessen nog, die door de reversed grid een mooie startplaats had en zelfs oprukte naar de tweede plaats. Dit is echter niet de plaats waar hij normaliter rondrijdt en wanneer mannen als Van der Ende, Van Es en de opgerukte Molenaar de aanval inzetten moet Maessen de toppers laten gaan. De vijfde plaats weet hij nog te behouden, totdat hij er tweemaal vanaf schiet.

De leiding is nog steeds in handen van Dennis Retera, maar hij lijkt de mannen achter hem wat op te houden. Zo zit Van der Ende continu op de kont van Retera, op de voet gevolgd door Molenaar, die zijn teamgenoot inmiddels voorbij is. Molenaar opent op een slimme manier de aanval en heeft bij het uitaccelereren van de Hugenholtzbocht meer tractie, waardoor hij in de Hunserug de tweede plaats kan overnemen.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet