Formula Ford

Formule Ford: Dubbelzege bevestigt Liroy Stuarts carrièreplannen

480_liroy_op_kop_7642

Liroy Stuart heeft ook de tweede Formule Ford-race van het Finaleraceweekend gewonnen. Door de afwezigheid van Melroy Heemskerk dacht de rest van het veld eens een keer een kans op de overwinning te hebben, maar toen kwam Stuart meedoen en eiste hij beide overwinningen op. “Ik ben klaar voor een stap hogerop, de Formule 3 bijvoorbeeld.” Jeroen Mul en Rogier Jongejans mochten de tweede en derde beker in ontvangst nemen.

Tekst: Daan Jeuken
Foto's: Gerrie Hoekstra en Chris Schotanus

480_start_liroy_0909

Liroy Stuart mag ook race twee vanaf pole vertrekken en is gelijk goed weg. Dat geldt ook voor de mannen achter hem, Jeroen Mul probeert wel even aan te vallen, maar kan de aanval niet doordrukken. Ook Rogier Jongejans is goed weg en de drie koplopers slaan al gelijk een gaatje naar Nils Vestergard.

480_slaghekke_0929

Slaghekke rijdt zichzelf in de schijnwerpers
Achter de drie koplopers rijdt bijna de hele rest van het veld in een groep. Uit deze Formule Ford-club onttrekt zich Tony Kowalewski, hij remt veel te laat voor de Tarzanbocht en gaat diep door de grindbak. Jeroen Slaghekke zit in die achtergroep flink te vechten en hij passeert Nortoft en Van Dongen. Vuik is daarna een gemakkelijke prooi als hij zich verremt, daarna heeft Slaghekke aan Nikolaj Rasmussen een zwaardere kluif. Tot twee keer toe probeert hij het in de Tarzanbocht, maar de Deen heeft meer ervaring met de Ford, kan later remmen en houdt zo Slaghekke steeds achter zich. Drie maal is scheepsrecht en nu remt Slaghekke ook net iets later en pakt hij dan toch de zevende plaats.

Aan kop van deze groep weten Vestergard, Florie en Egebart weg te lopen. Vestergard zit flink te spiegelen, maar kan niet voorkomen dan Michel Florie hem in de Tarzan binnendoor passeert. Vestergard wordt vervolgens op de huid gezeten door Egebart en doordat Vestergard het tempo niet kan rijden weet Florie zich los te maken van de twee.

Stuart heeft veilige marge
Liroy Stuart is een fractie sneller dan Jeroen Mul, maar is wel constant deze fractie sneller en bouwt zo dus aan een voorsprong. Halverwege de race is deze gegroeid tot bijna twee seconden, Mul heeft een enkele seconde voorsprong op Jongejans.

Rasmussen blijft vechten
Na het rondenlange gevecht met Jeroen Slaghekke krijgt Nikolaj Rasmussen het nu aan de stok met Jacob Nortoft. Rasmussen verliest eerst een plaats aan hem, maar pakt deze enkele ronden later weer terug. Jan Paul van Dongen en Tony Kowalewski kunnen zo de aansluiting ook weer vinden. Kowalewski heeft na zijn slippertje in de openingsfase weer een prima tempo gevonden en weet eerst Van Dongen en vervolgens Nortoft voorbij te scheuren. Ook Rasmussen moet aan het slotoffensief van Kowalewski geloven, de Duitser is nu eenmaal een flinke klap sneller en pakt de achtste plaats.

480_vestergaard_0960

Strijd om p5
Na de vierde plek te hebben gepakt rijdt Michel Florie een eenzame race. Dat kan niet gezegd worden van Nils Vestergard, die ronde na ronde Jesper Egebart van het lijf probeert te houden. Het gevecht wordt per ronde intenser en het randje wordt steeds nadrukkelijker opgezocht. Vestergard weet echter niet van wijken en houdt tot en met de laatste ronde Anders Egebart achter zich.

Liroy Stuart heeft inmiddels al tijd genoeg gehad om te bedenken hoe hij de overwinning gaat vieren. Jeroen Mul kan het tempo net niet aan en moet genoegen nemen met de tweede plaats, Rogier Jongejans kan dat tempo net niet aan en pakt p3.

Klaar voor de volgende stap
Liroy Stuart bewees dit weekend het nationale Formule Ford-niveau meer dan aan te kunnen. “Ik heb nu wel laten zien dat ik klaar ben voor de volgende stap, maar het draait in de autosport helaas niet alleen om talent. Ik hoop volgende week op het WK nog goed te scoren en dan volgend jaar door te stromen naar de Formule 3, zodat ik volgend jaar kan meedoen aan de Masters."

480_mul_0916

Jeroen Mul behaalde vandaag een symbolische tweede plaats, welke hij nu ook in het kampioenschap heeft beklonken. “Dit is een heel mooi resultaat. De tweede plaats van gisteren was minder goed dan van vandaag, want toen maakte ik wat foutjes. Vandaag kon ik een mooi tempo rijden en was het een erg fijne race. Liroy was net te snel, maar de tweede plaats en daarmee de tweede plaats in het kampioenschap is reden voor groot feest.”

Rogier Jongejans kon in de eerste helft van de race nog bijblijven, maar halverwege moest hij afhaken bij Mul. “Ik kreeg de tweede helft wat problemen met de wegligging en daardoor verloor ik de aansluiting met Mul. Ik heb vervolgens maar geprobeerd een zo vlak mogelijke race te rijden.”

480_podium_ford_7690

Uitslag race 2 Formule Ford
1. Liroy Stuart, 12 ronden
2. Jeroen Mul, op 2.549
3. Rogier Jongejans, op 6.417
4. Michel Florie, op 10.409
5. Nils Vestergard, op 15.138
6. Jesper Egebart, op 15.468
7. Jeroen Slaghekke, op 19.701
8. Tony Kowalewski, op 24.862
9. Nikolaj Rasmussen, op 26.771
10. Jan Paul van Dongen, op 27.248
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet