Formule 3

F3: Jules Bianchi met winst naar titel

Jules Bianchi is de nieuwe kampioen in de Formule 3 Euro Serie. De Fransman haalde de titel in stijl binnen door op het circuit van Dijon-Prenois zijn achtste overwinning van het seizoen te boeken. Daarmee volgt hij in de voetsporen van illustere voorgangers als Lewis Hamilton, Jamie Green, Paul Di Resta, Romain Grosjean en Nico Hülkenberg. Het is de zesde kampioenstitel op rij voor het team ART Grand Prix van Frédéric Vasseur. Bianchi won op zondag in Dijon voor Sam Bird en Roberto Merhi.

Tekst: René de Boer
Foto's Willem J. Staat

sprong_jules
Enorme vreugdesprong van de nieuwe kampioen in zijn thuisland. Sam Bird heeft een goede start en rijdt van de derde naar de eerste plaats, maar achter hem gaat het in de eerste bocht mis. Twee rijders gaan in de rondte en veroorzaken daarmee een kettingreactie, waarin Stefano Coletti, Mika Mäki, Tom Dillmann, Jean Karl Vernay, Jake Rosenzweig, Christopher Zanella en Marco Wittmann betrokken raken. Vooral de auto van Mika Mäki ziet er zwaar beschadigd uit en ook Mäki zelf lijkt niet in orde: hij stapt weliswaar nog zelfstandig uit, maar zakt direct daarna met een van pijn vertrokken gezicht in elkaar en blijft in de grindbak liggen, waar hij door het ambulancepersoneel met een brancard wordt opgehaald. De race wordt uiteraard meteen gestaakt en pas na ruim tien minuten weer hervat, waarbij het veld eerst twee ronden achter de safety-car aflegt. Op dat moment rijdt Sims aan de leiding voor Bird, Bianchi, Merhi en Vietoris.

Nadat de race weer wordt vrijgegeven, behoudt Sims aanvankelijk de leiding, terwijl Bianchi vlot naar de tweede plaats rijdt. In de 14e ronde plaatst Bianchi een aanval op Sims en neemt bij het aanremmen van de eerste bocht aan de buitenkant de leiding over van de Brit. Vervolgens rijdt Bianchi de overwinning naar huis, gevolgd door Sam Bird en Roberto Merhi. Alexander Sims valt in de slotfase ver terug, want hij moet ook nog Bianchi’s ART-teamgenoot Esteban Gutierrez voor zich dulden en wordt zo uiteindelijk als vijfde geklasseerd. De winnaar van gisteren, de Duitser Christian Vietoris, pakt als zesde het laatste kampioenschapspunt. De Nederlanders spelen opnieuw geen belangrijke rol: Renger van der Zande eindigt als 13e, Henki Waldschmidt strandt in de slotfase, maar wordt nog als 15e geklasseerd.

felicitatie_bird
Sportief moment: de Brit Sam Bird feliciteert de kersverse kampioen.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet