Formido Swift Cup

Swift Cup: Marcel Dekker pakt ‘eindelijk’ zijn zege

480_podium_swift1_4550

Marcel Dekker heeft zondagochtend tijdens de Formido Finaleraces op Zandvoort de eerste manche van de Formido Swift Cup gewonnen. "Na zes tweede plaatsen eindelijk mijn eerste seizoenszege’’, was Marcel erg verheugd.

Tekst: Marc Kok
Foto's: Gerrie Hoekstra en Chris Schotanus

Na de opwarmronde komt Maaike de Wit de pitstraat in. Waarschijnlijk heeft zij een technisch probleem. Ze komt later ook niet meer terug de baan op.

480_start_swift_0623

Start
Bij de start is polesitter Marcel Dekker prima weg. Hij positioneert zijn Swift voor die van Marth de Graaf en Niels Langeveld. Mark van der Aa is 4de aangezien hij Sandra Douma is gepasseerd. Niels Kool doet het goed op P6, terwijl Jeroen Slaghekke bij de start Kim van den Berg heeft verschalkt en nu 7de ligt. Laura Katsma (9de) en Marcel van de Maat (10de) racen ook in de toptien.

Langeveld valt terug
In de tweede ronde dringt Mark van der Aa aan bij Langeveld. Bij het aanrijden richting S-bocht zet Van der Aa zijn bolide naast die van zijn concurrent en passeert Langeveld. Niels Kool ziet dat gebeuren en zet ook de aanval in bij Langeveld. Bij de Tarzanbocht wint Kool, die met 2.08,143 de voorlopig snelste raceronde neerzet, aan de binnenkant een plekje. De 16-jarige ligt nu knap 5de. Langeveld, die de laatste twee raceweekenden zo imponeerde, heeft het lastig vandaag.

Ladies Cup
Terwijl Jeroen Slaghekke op P7 ligt, wordt hij omringd door drie dames. In de Ladies Cup is er een heel leuk gevecht, aangezien Sandra Douma (algemeen 6de) niet ver voor ligt op Kim van den Berg (algemeen 8ste) en Laura Katsma (9de).

480_douma_0697

Schermutselingen
De Swift van Langeveld lijkt niet goed te lopen. Sandra Douma passeert hem in de vijfde ronde. Ook Jeroen Slaghekke hangt in zijn bumper. Helaas valt Laura Katsma, die zo lekker aan het knokken was met Kim van den Berg, uit. Ze lijkt samen met Peter Schreurs van de baan te zijn geraakt. Laura staat naast de baan en valt uit. Marcel van de Maat profiteert van de schermutselingen en rukt op naar P8.

480_swift_viertal_1_7394

Mooie groepjes
Aan kop gaat Marcel Dekker nog steeds aan de leiding. Halfweg koers van de twaalf ronden tellende race hebben we twee mooie groepjes van vier. Dekker moet keihard knokken om De Graaf, Van der Aa en Kool (die elkaar binnen 0,9 seconde volgen) van zich af te houden. Douma is 5de. Daarachter vechten Langeveld, Slaghekke, Van den Berg en Van de Maat zich een slag in de rondte voor P6. Van den Berg passeert twee bolides en ligt achter Langeveld op P7.

480_niels_crash_0729

Kool pakt de leiding
Na de 7de doorkomst gebeurt er veel aan kop in de Tarzanbocht. Van der Aa gaat het grind in en valt helaas uit. De Graaf moet uitwijken en verliest tijd. Dekker wordt aangetikt en heeft alle hens aan dek om door te kunnen. Kool profiteert van alle commotie en pakt voor het eerst in zijn raceloopbaan de kop. Dekker geeft niet op en komt snel terug in de achterbumper van de verrassende Kool. De Graaf is derde op een kleine drie tellen. Met nog vier ronden te gaan is Sandra Douma op 6,2 tellen ver weg voor een eventuele winst.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet