IndyCar

IRL: Zuinige Dario Franchitti pakt zege en titel op Homestead

franchitti_kampioen_2009

Ze hebben alledrie aan de leiding gereden tijdens de laatste seizoensrace en daarmee allen virtueel de IRL-titel in het bezit gehad. Maar uiteindelijk was Dario Franchitti de slimste rijder op Homestead en snoepte hij dankzij de dagzege het kampioenschap af van titelverdediger Scott Dixon en Ryan Briscoe.

Tekst: Marc Kok
Foto: indycar.com

Het betekent de tweede IRL-titel van Franchitti, die optimaal profiteerde van het unieke feit dat er geen enkele neutralisatie te bespeuren was tijdens de 200 ronden durende ovalrace. Terwijl Briscoe en Dixon de aanval kozen en daarmee veel benzine opslurpten, koos Franchitti voor het sparen van zijn brandstof. Briscoe leidde liefst 103 ronden en ook Dixon was met 70 leidende omlopen op jacht naar de titel. Immers: wie van de drie titelkandidaten de wedstrijd zou winnen zou tevens de extreem spannende titelstrijd in zijn voordeel beslissen.
 
Opvallend
Briscoe en Dixon hoopten wellicht dat er een neutralisatie zou komen waardoor ze brandstof zouden kunnen sparen. Maar dat gebeurde opvallend genoeg niet. Daardoor moesten beide coureurs een paar ronden voor het slot voor een korte tankbeurt (splash and dash) naar binnen en greep Franchitti de leiding. Deze stond hij niet meer af, waardoor hij de troonopvolger is van zijn ploeggenoot Dixon (derde in de race achter Briscoe).

Klasse apart
Met 616 punten blijft Franchitti in de eindstand Dixon (605) en Briscoe (604) nipt voor. Als je bedenkt dat de nummer vier Helio Castroneves met 433 punten een circuitlengte achterstand heeft, bleek de topdrie echt een klasse apart dit seizoen. Voor Briscoe is het missen van de titel erg zuur. Hij zal zijn uitvalbeurt in de voorlaatste race nog wel eens door zijn hoofd laten spelen. Dat heeft de o zo constante coureur bakkenvol punten gekost.

Nachtkaars
Voor Robert Doornbos ging het seizoen als een nachtkaars uit. Gestart vanaf een 22ste en voorlaatste plaats, werkte hij zich gedurende de wedstrijd op naar P18. Door een verloren spiegel moest hij in de slotfase de pitstraat in. De regels schrijven voor dat je twee spiegels op je auto hebt moeten zitten. Omdat Doornbos’ team dat euvel niet kon fixen, heeft hij zijn bolide noodgedwongen in de box moeten parkeren. Daardoor werd hij als 20ste geklasseerd. In het klassement eindigde de Rotterdammer, die in zijn eerste IRL-jaar echt indruk wilde maken, op een teleurstellende 16de plaats. In het rookie klassement is hij tweede achter Raphael Matos.

Uitslag IRL Homestead:
1. Dario Franchitti Ganassi 1h28m28.3117s
2. Ryan Briscoe Penske + 4.7888s
3. Scott Dixon Ganassi + 6.0206s
4. Tony Kanaan Andretti Green + 1 ronde
5. Helio Castroneves Penske + 1 ronde
6. Hideki Mutoh Andretti Green + 2 ronden
7. Mario Moraes KV + 2 ronden
8. Alex Lloyd Newman/Haas/Lanigan + 2 ronden
9. Tomas Scheckter Dreyer & Reinbold + 3 ronden
10. Justin Wilson Coyne + 3 ronden
11. Graham Rahal Newman/Haas/Lanigan + 3 ronden
12. Ed Carpenter Vision + 3 ronden
13. Ryan Hunter-Reay Foyt + 4 ronden
14. Raphael Matos Luczo Dragon + 4 ronden
15. Mike Conway Dreyer & Reinbold + 5 ronden
16. EJ Viso HVM + 6 ronden
17. Milka Duno Dreyer & Reinbold + 6 ronden
18. Sarah Fisher Fisher + 13 ronden
19. Danica Patrick Andretti Green + 15 ronden

Uitgevallen:
Robert Doornbos HVM 166 ronden
Dan Wheldon Panther 150 ronden
Marco Andretti Andretti Green 58 ronden
Jaques Lazier 3G 23 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet