Formula Ford

Formule Ford: Liroy Stuart soeverein naar zege

480_podium_ford_race1_0306

Vanaf poleposition heeft Liroy Stuart de eerste Formule Ford-wedstrijd van de Formido Finaleraces naar zich toegetrokken. Hoewel de concurrentie niet op grote achterstand werd gereden konden ze de JTR-rijder nooit serieus bedreigen. Jeroen Mul legde beslag op plaats twee maar moest daarvoor wel een sterk aandringende Rogier Jongejans en Nils Vestergard van het lijf houden.

Tekst: Remco Scheelings
Foto's: Gerrie Hoekstra

480_stuart_0238

Vanaf poleposition heeft Liroy Stuart een perfecte start en pakt meteen de kop terwijl een eveneens goed gestarte Rogier Jongejans een poging doet om Jeroen Mul van de tweede plaats te verdringen. Stuart profiteert en kan in de eerste ronde meteen de nodige meters weglopen terwijl Mul zijn tweede plaats weet te behouden. Een goede eerste ronde is er ook voor Nils Vestergard die de vierde plaats van Jesper Egebart weet over te nemen en vervolgens meteen ten koste van Jongejans doorstoot naar plaats drie.

480_groep_ford_0266

Terwijl Stuart iets wegloopt moet Vestergard enkele meters toestaan op Mul terwijl Jongejans alles uit de kast moet rijden om de Deen bij te houden. Daarachter rukt de als achtste gestarte Michel Florie snel op en pakt ten koste van Henk Vuik de vijfde plaats. Egebart moet afhaken en komt terecht in het gevecht tussen Jan Paul van Dongen en Jeroen Slaghekke. Na enkele ronden heeft Stuart een gaatje van twee seconden maar komt de groep Mul, Vestergard en Jongejans weer bij elkaar. Daarachter blijven Florie en Vuik in gevecht terwijl ook Egebart, Van Dongen en Slaghekke elkaar het leven zuur blijven maken.

480_vestergaard__0269

In de achtste ronde weet Jongejans ten koste van Vestergard de derde plaats te heroveren en probeert het gat naar Mul te verkleinen. Na een foutje van de nummer twee lijkt dit ook te lukken maar met de finishvlag in zicht kiest Jongejans eieren voor zijn geld en stelt zo zijn eerste podium van het seizoen veilig. Intussen rijdt Stuart voorop een constant tempo, consolideert zijn voorsprong op drie seconden en pakt onbedreigd de zege.

480_slaghekke_race_0292

Terwijl Vestergard als vierde rondgaat, raakt Vuik Florie kwijt en schuift daarmee door naar plaats vijf. Daarachter doet Slaghekke het in zijn eerste race uitstekend want met fraaie uitrem-acties voor de Tarzanbocht pakt de jongeling achtereenvolgens Van Dongen en Egebart en passeert zo als zesde de vlag. Achter Egebart en Van Dongen volgt Nikolaj Rasmussen die na vele ronden in gevecht te zijn geweest met de 15-jarige Jacob Nortoft zijn tegenstander plotseling ziet wegvallen. Als enige deelnemer in de Zetec Cup doet Maciej Krolikowski nuttige ervaring op, rijdt probleemloos zijn rondjes en pakt de zege.

Uitslag race 1 Formule Ford, Formido Finaleraces
Circuit Park Zandvoort, zaterdag 10 oktober 2009

1. Liroy Stuart, 12 ronden
2. Jeroen Mul, op 3.668
3. Rogier Jongejans, op 3.958
4. Nils Vestergard, op 6.545
5. Henk Vuik, op 15.248
6. Jeroen Slaghekke, op 17.092
7. Jesper Egebart, op 17.420
8. Jan Paul van Dongen, op 17.708
9. Nikolaj Rasmussen, op 30.343
10. Maciej Krolikowski, op 1:10.543 (1ste in Zetec)
11. Michel Florie, op 1 ronde

Nie geklasseerd
Jacob Nortoft, op 4 ronden
Tony Kowalewski, op 10 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet