Formule 3

F3: Vietoris stelt met winst beslissing titelstrijd uit

Voor het eerst in zijn loopbaan won Christian Vietoris een Formule 3-race op zaterdag. Op het circuit van Dijon-Prenois klom de Duitser dankzij een fantastische herstart na de safety car op van de vijfde naar de eerste plaats en reed vervolgens de overwinning naar huis. Daarmee stelde hij de beslissing in de titelstrijd nog even uit, want Jules Bianchi had moeten winnen om zich voor eigen publiek vandaag al kampioen te mogen noemen. De Fransman werd echter tweede en moet daarmee in ieder geval nog wachten tot morgen om de champagne (of de in deze streek meer passende Crémant de Bourgogne) te mogen openen. Mika Mäki eindigde op de derde plaats, Henki Waldschmidt werd 13e.

Tekst: René de Boer
Foto's Willem J. Staat

vietoris_dijon_op_weg_naar_zege
Vietoris sloeg na een safetycarfase toe. Bij de eerste startpoging gaat het mis: terwijl alle auto’s keurig staan opgesteld, verlaat Brendon Hartley opeens zijn startplaats en stuurt naar links, waar hij zijn auto met rokende voorwielen midden tussen de twee rijen neerzet. Daarop wordt nog een opwarmronde gereden, waarna de deelnemers het andermaal mogen proberen. Nu gaat het wel goed, behalve voor Wittmann, die blijft staan en achteraan het veld kan aansluiten. Bianchi mist de start en moet toezien hoe Vernay vanaf de tweede startplaats de leiding pakt. Bianchi sluit als tweede aan,

In de tweede ronde wordt Van der Zande aangetikt door Coletti en strandt in de grindbak. Bianchi neemt in dezelfde ronde de leiding over van Vernay. Daarachter luidt de volgorde: Bottas, Mäki, Vietoris, Caldarelli, Merhi, Zanella, Tambay en Bird. Vanwege de gestrande auto van Van der Zande komt in de derde ronde de safety-car in actie. In ronde vijf wordt de race weer vrijgegeven. Valtteri Bottas krijgt een drive-through vanwege een valse start. Ook voor Vernay is er een straf, omdat hij bij de herstart na de safety-car al voor de witte lijn heeft ingehaald. Bij die herstart is Bianchi teruggevallen tot de derde plaats achter Vietoris en Vernay. Met name Vietoris heeft een fantastische herstart: hij klimt in één keer op van de vijfde naar de eerste plaats!

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet