Formido Swift Cup

Swift Cup: Marcel Dekker pakt pole voor Formido Finaleraces


Spannende strijd
Hoewel de strijd om de titel reeds is gestreden, is het gevecht om de ereplaatsen nog erg groot. Zo geven Jeroen Slaghekke (tweede met 149 punten), Marcel Dekker (3de, 147) en Marth de Graaf (4de, 146) elkaar nauwelijks iets toe. Ook het trio Niels Langeveld (5de, 123 punten), Sandra Douma (6de, 122) en Daan Stots (7de, 121) heeft nog genoeg om voor te racen dit weekend.

Droge lijn
In de ochtenduren heeft het geregend op Circuit park Zandvoort. Maar de ideale lijn is inmiddels droog gereden door de Clio’s en Dutch GT4’s, dus de Swifts kunnen ‘gewoon’ op slicks de 20 minuten durende kwalificatie aanvangen. Bij de eerste snelle doorkomsten is het Niels Langeveld die met een 2.08,070 de eerste frontrunner is. De snelste man van de laatste twee raceweekenden is slechts 0,024 seconce rapper dan Marth de Graaf, dus de verschillen in de Formido Swift Cup zijn weer ouderwets klein.

Laatste raceweekend
Sandra Douma zet in de beginfase met een 2.08,334 de op dat moment derde chrono neer. De snelle lady is aan haar laatste raceweekend bezig. "Ik zou volgend jaar nog graag overstappen naar de Clio’s. Maar ja, de centjes hè. Dus zoals het er nu naar uitziet, is dit mijn laatste raceweekeinde’’, aldus Sandra, die in de toekomst nog wel jeugdig talent wil blijven begeleiden in de Swifts.

Close competition
Marth de Graaf en Niels Langeveld zijn in openingsfase absoluut de rapsten op de baan. Met een 2.07,907 verbetert Langeveld zich, maar De Graaf duikt er met een 2.07,885 al snel iets onder. Achter Sandra Douma zijn het halverwege de kwalificatie Mark van der Aa (4de), Marcel Dekker (5de), Niels Kool (6de), Kim van den Berg (7de), Jeroen Slaghekke (8ste), Laura Katsma (9de) en Marcel van de Maat (10de) die de toptien completeren.

Dekker zet aanval in
Terwijl de topdrie de pitstraat opzoekt, worden zij gedwongen weer terug de baan op te komen. Marcel Dekker werkt zich immers, met nog vijf minuten op de officiële trainingsklok, via een 2.07,817 naar P1. De aanval van Dekker komt op een uitstekend moment, want geen van zijn rivalen kan nog potten breken in de resterende tijd. Dankzij het bonuspunt voor de poleposition kruipt hij met een totaal van 148 punten weer dichter bij de tweede plaats van Jeroen Slaghekke (149), die met een 8ste kwalificatietijd zichzelf een slechte dienst heeft bewezen. Zeker omdat zijn beide concurrenten Dekker (P1) en De Graaf (P2) zondag vanaf de eerste startrij mogen vertrekken.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet