V8 Supercars

V8 Supercars: Doorbreekt Holden eindelijk Ford hegemonie op Bathurst? (met filmpje)

Le Mans, Monaco, Indianapolis. De drie grootste autoraces ter wereld. Maar de Bathurst 1000 op het Australische Mount Panorama mag wat www.autosport.nl betreft gerust aan dit lijstje toegevoegd worden. Dit weekend staat de Australische klassieker weer op de kalender.

Tekst Willem J. Staat
Foto’s Ford Racing, HSV

podium-rd04-45801
Een vierde zege voor Jamie Whincup op Bathurst in 2009?

Gaat Holden Ford hegemonie doorbreken?
In de V8 Supercar series geeft Ford dit jaar met elf overwinningen duidelijk de toon aan. Het Australische Holden behaalde slechts zes zeges maar in de langeafstandswedstrijd op Philipp Island enkele weken geleden vuurde de Toll Holden van Garth Tander/Will Davison met een zege alvast een waarschuwingsschot af voor de Bathurst 1000. Sinds 2005 heeft Holden op Bathurst niet meer gezegevierd. Ford behaalde met de combinatie Craig Lownedes/Jamie Whincup een hattrick met de Triple Eight Engineering Ford Falcon. Mochten Lowndes/Whincup dit jaar wederom zegevieren dan zou dit voor Lowndes de vijfde overwinning op de “Mountain” worden en voor Whincup de vierde.

Zowel Lowndes als Whincup wilden eerder deze week absoluut niet met de legendarische Peter Brock vergeleken worden. De Australische legende, die in 2006 tijdens een rallye om het leven kwam, zegevierde maar liefst negenmaal in de Bathurst 1000 op Mount Panorama. In 1996 zegevierde Lowndes voor het eerst met Greg Murphy in een Holden Commdore VR. Zowel voor Lowndes als Whincup is het hun laatste optreden voor Ford op Mount Panorama dit jaar. Aan het eind van dit seizoen stapt Triple Eight immers door crisisomstandigheden gedwongen naar aartsrivaal Holden over.

ford_holden_duel_2
Tussen Holden en Ford gaat het weer een felle strijd op Mount Panorama worden

In de titelstrijd leidt Jamie Whincup van het Triple Eight Vodafone Team met 2263 punten gevolgd door Will Davison en Garth Tander met 2083 en 1738 punten. “Een zege op Mount Panorama is belangrijker dan het winnen van een kampioenschap”, verklaarde Craig Lowndes eerder deze week.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet