GT

FIA GT: Winst voor Bernoldi/Streit, tegenslag voor Hezemans/Kumpen

fia_gt_paul_ricard_sangari_corvette_action
De Sangari-Corvette was dit weekeinde op Paul Ricard een klasse apart

De Braziliaanse successen zijn dezer dagen legio. Eerst de toekenning van de Olympische Spelen 2016 aan Rio de Janeiro, en nu de eerste overwinning in het FIA GT-kampioenschap voor het Braziliaanse duo Roberto Streit/Enrique Bernoldi. Tijdens de zevende en voorlaatste race van het kampioenschap op het circuit van Paul Ricard was het Zuid-Amerikaanse duo met de Sangari-Corvette, ingezet door DRT, de voltallige concurrentie te snel af. De tweede plaats ging naar Alex Müller en Miguel Ramos met de Vitaphone-Maserati, gevolgd door de beide Corvettes van Bert Longin/James Ruffier en Xavier Maassen/Thomas Biagi. Mike Hezemans en zijn teamgenoot Anthony Kumpen vielen 17 ronden voor het einde uit door een technisch defect. Daardoor heeft het Peka Racing-Carsport-duo nu vier punten achterstand op Michael Bartels en Andrea Bertolini, die met de Vitaphone-Maserari als vijfde eindigden. Er loopt echter nog een protest, waarover later meer. De titelstrijd wordt in ieder geval pas beslist tijdens de finale van het seizoen, over drie weken in het Belgische Zolder.

Tekst: René de Boer
Foto's: FIA GT/Jean-Michel Le Meur (DPPI)


Pas tijdens de 24 Uur van Spa kwamen Bernoldi en Streit het FIA GT-veld versterken. Daar crashten ze zwaar, maar in Boedapest eindigden ze als derde en behaalden daarmee hun eerste podiumplaats in de serie. Tijdens de vorige race in Portugal werden de vierde en nu bracht de race op de “High Tech Test Track Paul Ricard” in Zuid-Frankrijk de eerste overwinning voor het Braziliaanse duo. “Een perfecte job. Het team heeft geen fouten gemaakt en wij als rijders ook niet”, luidde het commentaar van Roberto Streit na afloop van de twee uur durende wedstrijd. Oud-Formule 1-coureur Enrique Bernoldi blijkt in het FIA GT-kampioenschap echt zijn draai te hebben gevonden. “Ik ben heel blij. Het was een goede race. In het begin heb ik heel hard gepusht om de auto aan de leiding te brengen voordat ik het stuurwiel overgaf aan Roberto. Daarna reed ik de slotstint, maar daarin hoefde ik niet meer te pushen, omdat we al een comfortabele voorsprong hadden”, aldus Bernoldi, die ook al in de kwalificatie de snelste was, maar vanwege een “grid penalty” voor het veroorzaken van een aanrijding in de vrije training van vrijdag slechts als zesde mocht vertrekken.

fia_gt_paul_ricard_mueller_cockpit_480
Alex Müller eindigde samen met Miguel Ramos als tweede, hun beste seizoensresultaat


Xavier Maassen opnieuw vierde

Alex Müller en Miguel Ramos, die na het terugzetten van de Sangari-Corvette vanaf de pole-position startten, eindigden in de wedstrijd als tweede, het beste seizoensresultaat voor het Duits/Portugese duo met de Vitaphone-Maserati. Xavier Maassen leek samen met zijn teamgenoot Thomas Biagi lange tijd aanspraak te maken op de derde positie, maar moest uiteindelijk zijn meerderen erkennen in James Ruffier en Bert Longin met de SRT-Corvette. “We hebben het vermoedelijk tijdens de tweede pitstop verloren, toen wij nog een keer banden wisselden en de SRT-Corvette net voor ons naar buiten kwam”, verklaarde Maassen. “Zo werden we alweer vierde, al voor de vierde keer dit seizoen… Voor de rest heb ik wel een goede stint gereden, ik was, denk ik, na Bernoldi de snelste man op de baan.” In de laatste race van het seizoen op Zolder wil Maassen niet alleen eindelijk weer eens op het podium. Niets minder dan de overwinning is voor de Limburger het doel, zo zegt hij stellig: “We moeten in Zolder gewoon afsluiten met de overwinning. Tot nu toe was het iedere keer nèt niet. In Zolder hebben we geen extra gewicht aan boord en als we nog derde willen worden in de eindstand van het kampioenschap, moeten we daar gewoon winnen!”

fia_gt_paul_ricard_maassen_action
Xavier Maassen met de Luc Alphand-Corvette

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet