VLN

Div: Mamerow-Porsche wint achtste VLN-race

091003_vln_start.jpg
De rood-witte Mamerow-Porsche pakte al bij de start de leiding en won. Verderop in het veld gaat het mis.

De 41e ADAC Barbarossapreis, de achtste race van de BFGoodrich Langstreckenmeisterschaft Nürburgring, leverde een overwinning op voor de Mamerow-Porsche, bestuurd door Chris Mamerow en Dirk Werner. In de vier uur durende race legde het Duitse duo een totale afstand van 28 ronden af. De Manthey-Porsche met Marcel Tiemann, Romain Dumas en Arno Klasen eindigde als tweede na een bijzonder spannend duel op de laatste kilometer met de snelste van de beide Phoenix-Audi’s, bestuurd door Hans-Joachim Stuck, Frank Biela en Marc Basseng. De fabrieks-BMW M3 GT2S met de beide WTCC-rijders Augusto Farfus en Jörg Müller eindigde bij zijn Europese première als vierde. Beste landgenoot in het eindklassement was Nick de Bruijn, die met de Mspeed-Porsche als zevende algemeen en als tweede in zijn klasse eindigde.

Tekst: René de Boer
Foto's: Willem J. Staat


In de tijdtraining had Marcel Tiemann in de laatste minuut de pole-position opgeëist voor de Wochenspiegel-Manthey-Porsche met een rondetijd van 8.13,486 minuten. De Mamerow-Porsche vertrok vanaf de tweede startplaats, gevolgd door de Phoenix-Audi van Dennis Rostek, René Rast en Nicky Thiim. In de race waren de Mamerow-Porsche met Chris Mamerow en Dirk Werner en de Manthey-Porsche met Marcel Tiemann, Romain Dumas en Arno Klasen vooraan het veld vrijwel constant in een duel verwikkeld, waarbij afwisselend ook de Phoenix-Audi (Hans-Joachim Stuck, Frank Biela en Marc Basseng) en de fabrieks-BMW M3 GT2S van WTCC-rijders Augusto Farfus en Jörg Müller een woordje meespraken. De BMW, die pas donderdag op het Grand Prix-circuit van de Nürburgring zijn eerste meters reed, maakte echter duidelijk meer pitstops dan de concurrentie en verloor zo alle kans op een podiumplaats.

091003_vln_bmw_actie.jpg
De BMW M3 GT2S beleefde op de Nürburgring zijn Europese racepremière

Spannende slotfase
De Mamerow-Porsche leek zonder problemen op weg naar de overwinning, maar aan het eind van de 27e ronde, met nog zes minuten te gaan, boog de auto nog eenmaal de pitstraat in voor een laatste “splash and dash”. De voorsprong bleek echter groot genoeg, zodat de tweede VLN-zege van het seizoen voor het team uit Castrop-Rauxel niet meer in gevaar kwam. Zeer de moeite waard was het duel om de tweede plaats tussen Marcel Tiemann in de Manthey-Porsche en Marc Basseng in de Phoenix-Audi. In de laatste ronde kwam Tiemann net voor de Hohenrain-chicane van de baan, waarop Basseng in de Audi de tweede plaats kon overnemen. Tiemann pakte binnendoor over het gras zijn positie weer terug en verdedigde zijn plek met alle middelen. Basseng werd derde.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet