Formule 1

Formule 1: Voortbestaan Toyota F1 afhankelijk van financiële resultaten moederconcern

glock

Toyota twijfelt openlijk over zijn voortbestaan in de Formule 1. Teambaas Tadashi Yamashina zei vandaag in de Japanse krant Yomiuri dat de deelname van Toyota volgend jaar in de koningsklasse van de autosport onzeker is. "Het hangt af van onze financiële resultaten.''

De Japanse renstal, die de fabriek in Keulen heeft staan, is een van de duurste in de Formule 1. Jaarlijks pompt Toyota 300 tot 400 miljoen euro in het team, dat sinds 2002 actief is en nog nooit een Grand Prix heeft gewonnen. Geruchten over het uitstappen van Toyota zijn er al langer, zeker nadat de autofabrikant een miljardenverlies als gevolg van de economische crisis had bekendgemaakt.

Hoge kosten
Zou Toyota verdwijnen, dan volgt het Honda en BMW. De Japanse concurrent Honda stapte eind vorig jaar al uit. BMW maakte vorige maand bekend de hoge kosten in de Formule 1 niet meer te kunnen verantwoorden. Dergelijke woorden bezigde Yamashina vandaag ook: "We moeten naar een Formule 1 toe die niet meer zoveel geld kost. Toyota heeft diverse problemen op te lossen.'' Dat Toyota alle opties overweegt, blijkt ook uit het feit dat de contracten met de coureurs Jarno Trulli en Timo Glock nog altijd niet zijn verlengd. Toyota besloot eerder al de Grote Prijs van Japan niet meer te organiseren op het fabriekscircuit Fuji Speedway.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet