Supercar Challenge

DSC: Honderdste race voor jubilerend duo De Graaff/Ribbens

de_graaff_ribbens_1

Robert de Graaff en Philippe Ribbens zijn al sinds 2001 samen in de autosport actief. Via de SEAT Endurance Cup, BMW Endurance Cup en Mini Endurance Cup is het duo sinds 2006 actief in de Dutch Supercar Challenge. Komend weekend racen ze voor de honderdste keer samen.

Tekst en foto’s: PR

Was hun debuut in de DSC destijds nog met een V8Star, inmiddels rijdt het duo al voor het derde seizoen met de zeer bekende ETEC-Viper. Niet zonder succes, want in 2007 én in 2008 werd het duo tweede in het kampioenschap van de GT-divisie van de Dutch Supercar Challenge. Ook dit seizoen strijden Robert de Graaff en Philippe Ribbens nog mee om de titel; het duo bezet momenteel met een achterstand van slechts twintig punten de derde plaats in het kampioenschap. Naast hun strijd voor het kampioenschap heeft het Spa Racing Festival komende weekend op Spa Francorchamps voor De Graaff en Ribbens een extra speciaal tintje. Het is namelijk hun 100ste race als duo in de autosport. Samen blikken ze terug naar de afgelopen jaren.

"Honderd keer zijn we al van start gegaan. Dat is dan zonder onze kartperiode waarin we ook al twee seizoenen, 1998 en 1999 samen hebben geracet. Het jubileum van 100 races heeft alleen betrekking op de autoraces die we samen reden. Honderd keer gingen we van start, 90 keer zagen we de finishvlag en 55 keer stonden we op het podium. Terugkijkend op deze periode kunnen we wel met gepaste trots zeggen dat het eigenlijk best goed is gegaan’’, aldus het duo.

"In 2001 zijn we begonnen en haalden we bij de Rensport School Zandvoort onze licenties. Onder leiding van Huub Vermeulen volgden we daar de 3 daagse cursus, met z’n tweeën in een Opel Kadet 1.2 liter. Huub wilde voor ons wel een uitzondering maken, we mochten samen 1 cursus volgen, meer geld was er niet. We hebben daar drie waanzinnige dagen gehad, genoten van het rijden maar ook van Huub z’n inmiddels legendarische speeches.

de_graaff_ribbens_2

2001 en 2002 waren onze eerste jaren in de Nederlandse autosport. We reden niet geheel onverdienstelijk in de SEAT Endurance Cup. Een klasse met in die tijd circa 50 teams aan de start. Het was een zeer competitieve klasse met in de ‘top tien’ veel ervaren coureurs. Een aantal bekende namen uit die tijd: Tim en Tom Coronel, Jan Joris Verheul, Cor Euser, Junior Strous, Michel Schaap, Sandra van der Sloot en Huub Vermeulen. We keken in die tijd erg op tegen deze autosporthelden en waren dan ook compleet verrast dat we onze eerste race de hoogste trede van het podium mochten betreden. Er volgde daarna nog vele successen met als eindresultaat dat we in 2001 en 2002 kampioen werden.’’
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet