Formule 1

Formule 1: Hamilton wordt in de watten gelegd in Singapore

hamilton

Een foutloze race en blunderende concurrenten hebben Lewis Hamilton de overwinning in Singapore opgeleverd. Vanaf pole behield Hamilton constant de leiding en de controle, terwijl Nico Rosberg en Sebastian Vettel beiden een fout maakten bij de pitstops en een drivethroughpenalty kregen. Foutloos bleven wel Timo Glock en Fernando Alonso en zij mochten verrassend mee naar het podium. Jenson Button deed weer goede zaken door ondanks flinke remproblemen voor Rubens Barrichello over de finish te komen.

Tekst: Daan Jeuken

Heidfeld helpt Brawns
Een foutje van BMW is van grote hulp voor de Brawns. Nick Heidfeld had zich als achtste gekwalificeerd met een te lichte auto, omdat het team een verkeerde gewichtsballast had gemonteerd. Hiervoor is hij bestraft met een gridpenalty en daarop heeft het team besloten hem maar gelijk vanuit de pits te laten starten met een nieuwe motor en versnellingsbak. Rubens Barrichello en Jenson Button schuiven hierdoor allebei door naar de schone kant van de baan.

Vettel slecht weg
Sebastian Vettel is de lichtste man aan het front, maar dit voordeel weegt niet op tegen het nadeel van de vuile kant. De Red Bull komt slecht weg en wordt gelijk voorbij gestreefd door Nico Rosberg. Ook Mark Webber komt slecht weg en wordt gepasseerd door Fernando Alonso. Via de buitenkant komt Webber echter weer terug op de vierde plaats en dit kost Alonso nog een plek aan Timo Glock.

alonso

De Brawns komen zonder problemen de eerste ronde door. Barrichello wint twee plaatsen en pakt de zevende stek, voor Kubica en Kovalainen. Jenson Button volgt op plaats tien, waar hij Kazuki Nakajima verdreven heeft.

Grosjean twijfelende eerste uitvaller
De eerste ronden zijn wonderwel geheel schadevrij. Geen uitvallers en zelfs geen pitstops na de start. De clean sheet is snel bevuild, want Romain Grosjean is de eerste uitvaller als hij in de derde ronde de pits inkomt en uitstapt vanwege oververhitte remmen. “Ik had na de eerste ronde al geen remmen meer en het was te gevaarlijk om door te rijden. We moeten kijken wat het probleem is, want Fernando heeft het niet. Dit is in ieder geval het rotste weekend uit mijn carrière.”

Hamilton controleert ondanks problemen
Lewis Hamilton is zwaarder dan de mannen achter hem, maar zit niet helemaal op rozen. Zijn KERS heeft kuren en met een Default X 3 0 schakelt Hamilton het systeem uit. Nadat de elektronicajongens wat knopjes en schakelaars hebben omgezet in de pits krijgen ze het systeem weer aan de praat en kan Hamilton weer rustig verder. Zijn voorsprong is nog steeds een veilige twee seconden, in de wetenschap dat zijn achtervolgers eerder moet stoppen.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet