Sportscars

Sportscars: Weersomstandigheden geven Peugeot zege cadeau in Road Atlanta

Erbarmelijke weersomstandigheden hebben ervoor gezorgd dat voor het eerst in de 12-jarige ALMS geschiedenis van Petit Le Mans op Road Atlanta dat de wedstrijd voortijdig moest worden afgebroken. Toen na 4 Uur en 48 minuten de Le Mans Prototypes onder neutralisatie zelfs de safetycar niet meer konden volgen had de wedstrijdleiding geen andere keuze meer dan met rood af te breken. Na vier uur wachten maakte de wedstrijdleiding er definitief een einde aan. De Peugeot 908 HDI Fap van de combinatie Montagny-Sarrazin werd tot winnaar uitgeroepen.

Tekst Willem J. Staat
Foto’s Audi/Peugeot/ Porsche

strijd_peugeot_audi
Het duel Audi Peugeot kwam in Road Atlanta door de erbarmelijke omstandigheden
niet geheel tot zijn recht. De Peugeots maakten na een moeilijk begin toch wel
veel terrein goed.

Weer maakt abrupt einde aan Audi-Peugeot duel
Na minder dan 5 uur racen maakten erbarmelijke weersomstandigheden voor het eerst in 12 jaar een voortijdig einde aan Petit Le Mans op Road Atlanta. De wedstrijd telde maar liefst zeven safetycarfases. Toen Allan McNish na bijna vijf uur racen zelfs de safetycar niet meer kon volgen maakte men er een einde aan. Alle teams waren het vrijwel eens dat er uit veiligheidsoverwegingen geen herstart meer zou komen.

Bijna vier uur lang had de combinatie Capello/McNish de leiding in handen en de wedstrijd op Road Atlanta loste alle verwachtingen van een spannende confrontatie tussen beide merken in. Vooral in het begin had men bij Peugeot nogal wat moeite met de juiste set-up maar beide Puegeots vochten als een leeuw om weer in dezelfde ronde als de leiders te komen. Stephane Sarrazin: “Wij startten in de regen en toen het wat droger werd was het erg moeilijk om een set-up te vinden. Wij hadden nogal wat achterstand. Maar toen het iets opdroogde kon ik pushen en wat inlopen. Ik kon de beide Audi’s vrij gemakkelijk inhalen. Het probleem was dat wij met een “low-downforce” set-up van start gingen en dat maakte mijn eerste stint erg moeilijk. Maar toen de slicks er weer opgingen kon ik op kwalificatie tempo rijden. Het is prachtig om te winnen nadat wij zoveel maal als tweede geëindigd zijn.”

Franck Montagny: “Het is fantastisch om Mini Le Mans gewonnen te hebben. Het voelt allemaal een beetje vreemd aan. Maar de organisatoren hadden volkomen gelijk om de wedstrijd stil te leggen. Het werd gewoon te gevaarlijk. Wij hadden een uitstekende strategie en toen wij waren erg snel toen de slicks erop lagen.”

Teambaas Oliver Quesnel: “Wij kwamen hier om te leren en in de hoop om te winnen. Ondanks de erbarmelijke weersomstandigheden maakten onze rijders geen enkele fout. Vandaag maakten wij een enorme stap voorwaarts en kunnen met een 1-2 op Le Mans, een overwinning op Spa, een tweede plek op Sebring en onze zege hier op Road Atlanta naar volle tevredenheid op het seizoen 2009 terugkijken.”

peugeot_jaagt_audi
Peugeot zette met succes de achtervolging in.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet