Formule 1

Formule 1: Renault komt met de schrik vrij

alonso

De World Motor Sport Council heeft Renault een voorwaardelijke straf opgelegd voor het opzettelijk veroorzaken van een crash tijdens de Grand Prix van Singapore in 2008. Niet meer en niet minder. Alleen wanneer Renault ditzelfde voor 2012 nog eens doet wordt het team uit de Formule 1 gezet. Voor Flavio Briatore is het wel voorbij, de flamboyante Italiaan is de rest van zijn leven niet meer welkom op FIA-evenementen.

Tekst: Marco Antheunisse/PR, foto: archief AUTOSPORT.NL

Daarmee lijkt het politieke steekspel rondom de rel die Piquet jr. veroorzaakte voor de Formule 1 ten goede gekeerd. Doordat Flavio Briatore en Pat Symonds zelf het boetekleed, dat Nelsinho Piquet hen met zijn verklaring aan de FIA zo netjes aanreikte, hebben aangetrokken, was de weg voor Renault vrij om een straf te ontlopen.

Integriteit
De World Motor Sport Council oordeelde dat Renault een zware overtreding geeft begaan die de integriteit van Formule 1 heeft aangetast en de levens van toeschouwers, officials en coureurs in gevaar heeft gebracht. Op zich vond het Council dit voldoende voor uitsluiting van deelname aan Formule 1, maar omdat Renault de boosdoeners Briatore en Symonds heeft ontslagen en goed heeft meegewerkt is een voorwaardelijke straf uitgesproken.

Zondebokken
Ongetwijfeld heeft in het oordeel meegewogen dat de Formule 1 in rap tempo aan geloofwaardigheid aan het verliezen is. Door twee zondebokken aan te wijzen lijkt het nu zo dat niet de sport zelf, maar slechts twee individuen de sport schade hebben aangebracht. Een veroordeling van Renault zou een andere suggestie hebben gewekt en zo is dit voor iedereen het beste, moet het World Motor Sport Council in al zijn wijsheid hebben gedacht.

Op de volgende pagina het officiële statement.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet