Formula Ford

Formule Ford: Podium voor Liroy Stuart en Rogier de Wit op Brands Hatch

653162

Met nog één raceweekend te gaan in het Engelse Formule Ford-kampioenschap heeft Liroy Stuart dit weekend eindelijk een door hem zo felbegeerde podiumplaats weten te scoren. Naast zijn tweede plaats behoorde de Bemmelse autocoureur op het circuit van Brands Hatch bovendien weer tot de snelste mannen van het Britse veld. Ook Rogier de Wit (zie foto boven) maakte een sterke indruk met een derde plaats in de eerste wedstrijd en een tweede podiumplaats in race twee.

Tekst: PR/FC
Foto’s: Mike Hoyer/Ebrey Photography en Guus Madern

stuart_bh_02

Twee weken geleden al leek Stuart zich met twee zesde plaatsen op het Indy-circuit van Brands Hatch goed te herstellen van de tegenslagen halverwege zijn Britse Formule Ford-seizoen. Dit weekend bevestigde Stuart zijn hervonden vorm door zich ook op de GP lay-out van het Engelse circuit gelijk als vierde te kwalificeren.

In de eerste race zorgde een prima start ervoor dat de JTR-coureur in de eerste ronde al direct als derde doorkwam. Achter hem werd er door het driemanschap McKenna, Palmer en Erickson hard gevochten om de vierde plek. Op podiumkoers kwam Stuart echter nooit meer in de problemen en haalde zo zijn eerste Britse podiumfinish van dit seizoen binnen. En omdat winnaar Josef Newgarden na de technische keuring werd gediskwalificeerd vanwege een niet aangesloten dynamo, schoof Stuart ook nog eens door naar de tweede plaats in de einduitslag.

stuart_bh_01
Liroy Stuart is tevreden met zijn optreden op Brands Hatch

Rogier de Wit profiteerde in de eerste race op een zevende plaats liggend van een spin van McKenna in Sterlings die op zijn beurt Palmer meenam en Findlay hinderde. Doordat Erickson al eerder uitviel na een crash in Surtees reed De Wit naar een vierde plaats. Ondanks druk van Ben Barker en de teruggekomen Findlay passeerde Rogier de finish op een vierde plaats. Dat werd uiteindelijk een podiumplaats door de diskwalificatie van winnaar Newgarden.

Tweede race
Gele vlaggen tijdens de kwalificatie hadden ervoor gezorgd dat Stuart in de tweede race pas vanaf een achtste plek mocht vertrekken. Niettemin sneed de Bemmelnaar in de tweede manche als een warm mes door de boter en klom hij binnen enkele ronden op naar de vierde plaats van het veld. De Australiër Daniel Erickson maakte zich in derde positie in de laatste ronden wel bijzonder breed en zo miste Stuart op slechts negen honderdste een tweede podiumplek van het weekend. Dat Stuart tot ver in de race de snelste rondetijd achter zijn naam had staan bewees dat het met de snelheid van de Bemmelnaar weer helemaal goed zit.

Race 2
Newgarden nam in de tweede race sportief revanche door vanaf pole de wedstrijd onbedreigd te winnen. Rogier de Wit reed een fantastische wedstrijd en verschalkte in de tweede ronde Erickson na een slipstream actie. Erickson probeerde  onze landgenoot de hele wedstrijd te passeren maar kreeg geen kans van de Mygale-coureur.

653157

Stuart dik tevreden
“Ik mag dik tevreden zijn met mijn prestaties en vooral de snelheid van dit weekend”, aldus Liroy Stuart na afloop op Brands Hatch. “Ik hoor gewoon weer bij de snelste mannen van het veld. Het betekent ook dat er bij het Formule Ford Festival over een maand op dit circuit absoluut rekening met mij moet worden gehouden. Zeker nu na dit podium de druk er af is en ik echt ontspannen kan rijden.”

MSA Formula Ford Championship Great Britain 2009 – Brands Hatch – GP-circuit
RACE 1

1. James Cole 19:06.598
2. Liroy Stuart +1.458
3. Rogier de Wit +6.538

RACE 2
1. Josef Newgarden 18: 20.285
2. Rogier de Wit +5.332
3. Daniel Erickson +5.352
4. Liroy Stuart +5.481
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet