Diversen

Div: Peter Kox wint twee maal in Barcelona

lambo_bcn_kox_hayek
Peter Kox (links) won met zijn Zwitserse teamgenoot Mark Hayek twee keer in Barcelona

Peter Kox heeft op het Circuit de Catalunya nabij Barcelona goede zaken gedaan in de strijd om de kampioenstitel in de Lamborghini Blancpain Super Trofeo. Met twee overwinningen en een tweede plaats scoorde hij samen met zijn Zwitserse teamgenoot Marc A. Hayek bijna maximaal, terwijl de leider in de tussenstand, de Italiaan Babani, in de tweede en derde race uitviel en daarmee twee keer niet scoorde.


Tekst: René de Boer
Foto's: James Moy


De eerste race leverde een vrij duidelijke overwinning op voor Fabio Babini en Claudio Rosetto, die vanaf de pole position vertrokken. Het Zwitsers/Nederlandse duo Marc Hayek en Peter Kox eindigde als tweede. Hayek nam de eerste rijbeurt voor zijn rekening en viel terug vanaf de tweede startplaats naar de vierde positie. In de 12e van de in totaal 30 ronden kwam Hayek binnen voor de rijderswissel. Hij gaf het stuur over aan Peter Kox, die vlot weer opklom naar de tweede plaats en deze positie tot aan de finish wist te verdedigen. De slotfase was echter buitengewoon spannend, want de alleen rijdende Eugenio Amos maakte het Kox flink lastig. Dat bleek wel uit het onderlinge verschil bij het vallen van de finishvlag, dat slechts 0,3 seconden in het voordeel van onze landgenoot bedroeg. “Het was spannend, maar wat ik niet begrijp, is dat onze banden in het geheel niet functioneerden. Ik had geen enkele grip, het leek wel, alsof ik in de regen reed. En dat terwijl we sinds het vorige raceweekeinde in Silverstone niets aan de auto hebben veranderd”, zei Peter Kox. Minder fortuinlijk waren Arjen van der Zwaan en Siebrand Dijkstra. Laatstgenoemde was al in de eerste bocht betrokken bij een ongeval, wat zorgde voor een extra pitstop. Uiteindelijk werd het duo als achtste geklasseerd.

De tweede en derde race werden beide gewonnen door Kox en Hayek. Beide keren reed Kox als eerste en gaf daarna het stuurwiel over aan zijn teamgenoot, die het racevak duidelijk steeds beter onder de knie krijgt. Met name de manier waarop Hayek in de race op de vroege zondagochtend de strijd aanbond met de Tsjechische routinier Janis verdiende veel lof. “Marc doet het inderdaad steeds beter”, zei Peter Kox na afloop. Zelf was de Eindhovenaar gematigd tevreden over zijn auto. “In vergelijking met gisteren is de grip op de achteras wel iets beter, aan de voorwielen blijft het nog een probleem.” Ook in de laatste race ondervond Kox nog problemen. “Ik blijf erbij dat de banden te weinig constant zijn.” Hij was wel tevreden met de resultaten. “Als je kijkt naar de opbrengst van dit weekeinde, dan hebben we het met een tweede en twee eerste plaatsen heel goed gedaan, zeker omdat Babini twee keer uitviel.” Arjan van der Zwaan en Siebrand Dijkstra eindigden zowel in de tweede als in de derde wedstrijd op de vijfde plaats.

lambo_bcn_zwaan
De fraai gekleurde bolide van Dijkstra/Van der Zwaan

Uitslagen:
Race 1:

1. Babini/Rossetto (Ita), 30r. in 40.07,937 (gem. 133,523 km/u)
2. Kox/Hayek (Ned/Zwi), op 10,384
3. Amos (Ita), op 10,687
8. Dijkstra/Van der Zwaan (Ned), op 1 ronde

Race 2:

1. Kox/Hayek (Ned/Zwi), 30r. in 40.02,020 (gem. 133,852 km/u)
2. Scheublein/Lacko (Dui/Tsj), op 18,382
3. Bartocci/Maddalena (Ita), op 24,199
5. Dijkstra/A. van der Zwaan (Ned), op 33,872

Race 3:

1. Kox/Hayek, 31r. in 41.18,248 (gem. 134,060 km/u)
2. Amos (Ita), op 8,201
3. Scheublein/Lacko (Dui/Tsj), op 8,826
5. Dijkstra/A. van der Zwaan (Ned), op 25,279

Stand na 15 van 18 races:

1. Babini, 140 punten
2. Kox, 121
3. Janis, 101
7. Van der Zwaan, 39

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet