Formule 2

GP2 Series: Filippi wint race 2 op Portimao, Van der Garde van 23 naar 7

480_gp2_portimao_r2_filippi

De laatste race van seizoen 2009 in de GP2-Series is gewonnen door Luca Filippi. De race verliep erg vreemd, de meeste toppers uit deze serie eindigden buiten de top tien. Niet vanwege slecht presteren, maar vanwege een Drive Through Penalty voor de top zes. Giedo van der Garde startte vanaf P23 en kwam als zevende over de finish, helaas net buiten de punten.

Tekst: Marco Antheunisse
Foto's: gp2series.com

De oorzaak van de vreemde samenstelling van race twee was een startincident. Vitaly Petrov kwam bij de start niet weg, de vanuit de achterste rij gestarte Michael Herck zag de stilstaande wagen van Petrov niet en knalde er van achteren vol op. Met de rijders liep het gelukkig goed af, maar de schade was enorm, zelfs zodanig dat de race kort gestaakt werd.

Toen de baan weer werd vrijgegeven volgde een herstart achter de safetycar. Dat bleek bepalend voor de race, want toen de safetycar de pitstraat indraaide maakte de op kop liggende Andreas Zuber een dure fout, waarbij hij de gehele top zes in zijn val meesleepte. Zuber ging namelijk veel te vroeg op het gas, passeerde de safetycar en riep daarmee het onheil over zich uit.

De achter hem liggende Valsecchi, Kobayashi, Maldonado, Di Grassi en Hülkenberg trapten allen in de val en passeerden de safetycar ook. Zij kregen net als Zuber een Drive Through Penalty opgelegd. Luca Filippi was de gelukkigste man van de dag; De Italiaan was al gepasseerd door Hülkenberg en passeerde de safetycar net toen die over de streep van de pitlane ging, waardoor hij virtueel de leiding in de race pakte.

Door deze straffen werd het hele veld door elkaar gehusseld. Toen iedereen zijn straf had ondergaan lag uiteraard Filippi op kop, met op gepaste afstand Segio Perez. Op weer enige afstand volgden Javier Villa, Dani Clos, Alvaro Parente, Diego Nunes en Giedo van der Garde, die na de dramatische race gisteren en zijn slechte 23e startpositie vandaag toch ineens de punten voor het grijpen leek te hebben.

Zover kwam het echter niet, in de top tien waren er geen positiewisselingen meer. Ook de gestrafte coureurs wisten dat deze race verloren was, Andreas Zuber kwam niet verder dan een 12e positie.

Nico Hülkenberg was al voor aanvang van dit weekend kampioen en lijkt regelrecht op de Formule 1 af te sturen. In de wandelgangen wordt al gesproken over een eventueel beschikbaar stoeltje bij Brawn GP, wanneer Barrichello daar eventueel zou vertrekken bij het behalen van het kampioenschap. Maar dat is slechts speculatie.

Na een slecht begin scoorde Giedo van der Garde in de tweede helft van het kampioenschap behoorlijk, met een 7e eindpositie als resultaat. Voor hem is de lobby voor een GP2-stoeltje voor volgend seizoen al in volle gang. Met als doel het behalen van het kampioenschap in 2010 en de doorstroom naar de Formule 1 in 2011.

480_gp2_portimao_r2_pod

Uitslag race 2 GP2-Series
20 september 2009, Portimao, Portugal

1 Luca Filippi, Super Nova Int, 1.01.55.822
2 Sergio Perez, Arden Int, op 4.141
3 Javier Villa, Super Nova Int, op 8.351
4 Dani Clos, Racing Engineering, op 9.026
5 Alvaro Parente, op Ocean Racing, op 9.430
6 Diego Nunes, iSport Int, op 13.646
7 Giedo van der Garde, iSport Int, op 13.932
8 Alberto Valerio, Piquet GP, op 19.357
9 Edoardo Mortara, Arden Int, op 21.674
10 Davide Rigon, Trident Racing, op 21.882

Eindstand GP2 Kampioenschap 2009
1 Nico Hülkenberg, ART GP, 100
2 Vitaly Petrov, Campos, 75
3 Lucas Di Grassi, Racing Engineering, 63
4 Romain Grosjean, Campos, 45
5 Luca Filippi, Super Nova, 39
6 Pastor Maldonado, ART GP, 36
7 Giedo van der Garde, iSport Int, 33
8 Alvaro Parente, Ocean Racing, 29
9 Jerome d`Ambrosio, DAMS, 29
10 Sergio Perez, Arden Int, 28
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet