WTCC

WTCC: SEAT-dubbelzege in tweede race Imola

wtcc_imola_r2_yvan
Yvan Muller houdt zijn titelkansen in stand door race 2 te winnen

Yvan Muller houdt zijn kansen op de kampioenstitel in het WTCC levend door op het circuit van Imola de tweede race op zijn naam te schrijven, maar zijn Italiaanse SEAT-teamgenoot Gabriele Tarquini eindigt vlak achter hem op de tweede plaats en houdt daarmee de schade zo beperkt mogelijk. Achter de beide SEAT-diesel-rijders eindigt Alain Menu met zijn Chevrolet Cruze op de derde plaats. Het privéklassement wordt ditmaal gewonnen door Wiechers-BMW-rijder Stefano D’Aste, Tom Coronel eindigt als 14e overall en als derde privateer.


Tekst: René de Boer
Foto's: FIA WTCC/Photo 4


Bij de start komt Hernandez het beste weg, profiterend van de betere tractie van zijn achterwielaangedreven BMW. Toch wint Menu de sprint naar de eerste bocht, met Hernandez en Zanardi daarachter. Thompson is heel knap vierde, maar wordt onder druk gezet door Huff. Tom Coronl rijdt op de achtste plaats. In de eerste ronde raakt Huff van de baan en valt ver terug. Yvan Muller komt na de eerste ronde als vierde door, gevolgd door Tarquini, dan Thompson, Coronel en Porteiro. Muller pakt in de tweede ronde nog twee plaatsen ten koste van de beide BMW’s. Na de tweede ronde leidt Menu voor Muller, Tarquini, Zanardi en Hernandez. Muller opent de aanval op Menu en neemt in de derde ronde de leiding over, nadat hij beter uit de chicane komt. Ook Tarquini haalt Menu in, terwijl Thompson weer een plaats wint door Hernandez te passeren. De Lada-rijder is daarmee vijfde.

wtcc_imola_r2_start
Menu biedt nog even tegenstand aan Muller, maar niet lang meer

Ondertussen valt Coronel steeds verder terug: na vier ronden is onze landgenoot nog maat twaalfde en derde privateer. In de zevende ronde tikt Gené Hernandez in de rondte. Vooraan het veld lijkt alles duidelijk: Yvan Muller en Gabriele Tarquini rijden dicht achter elkaar op de eerste twee plaatsen, Alain Menu rijdt daarachter op de derde plaats, maar heeft al 3,8 seconden achterstand. Thompson verliest in de negende ronde de vijfde plaats aan Jordi Gené. Vervolgens komt de Brit flink onder druk van Rydell en Farfus, die als zevende en achtste vlak achter hem rijden. In de tiende ronde raakt Monteiro hard van de baan na een aanraking met Boardman. Hij heeft alle geluk van de wereld dat er niemand rijdt als hij nog een keer over de baan schiet en vervolgens in de grindbak tot stilstand komt.

wtcc_imola_r2_thomspon
James Thompson bezorgt Lada de eerste kampioenschapspunten

Vooraan het veld zit Tarquini vlak achter Muller en tikt de Fransman zelfs een paar keer aan, maar Muller houdt het hoofd koel en rijd de overwinning naar huis, gevolgd door de Italiaan. Daarachter finisht Menu als derde, net voor Zanardi, Gené, Thompson, Rydell en Farfus. D’Aste wordt tiende en is daarmee de beste privérijder, Coronel wordt als dertiende en derde privateer geklasseerd.

wtcc_imola_r2_podium
Podium na race 2 in Imola

Uitslag:

1. Yvan Muller (Fra), SEAT Leon TDI, 11r. in 21.55,680
2. Gabriele Tarquini (Ita), SEAT Leon TDI, op 0,312
3. Alain Menu (Zwi), Chevrolet Cruze, op 4,008
4. Alex Zanardi (Ita), BMW 320si, op 4,467
5. Jordi Gené (Spa), SEAT Leon TDI, op 5,632
6. James Thompson (GBr), Lada Priora, op 7,190
7. Rickard Rydell (Zwe), SEAT Leon TDI, op 7,612
8. Augusto Farfus (Bra), BMW 320si, op 8,327
14. Tom Coronel (Ned), SEAT Leon, op 13,933

Stand na 18 van 24 races:
1. Gabriele Tarquini, 109 punten
2. Yvan Muller, 102
3. Auguso Farfus, 91
4. Andy Priaulx, 66
5. Rickard Rydell, 63
6. Rob Huff, 60
7. Jörg Müller, 58
8. Sergio Hernandez, 36
14. Tom Coronel, 15Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet