Formule 3

F3: Renger van der Zande wint in Barcelona

f3es_bcn_r2_zande_action
Renger van der Zande behaalt de eerste zege voor het Motopark Academy-team


Op het Circuit de Catalunya, waar hij twee jaar geleden zijn eerste overwinning in de Formule 3 Euro Serie behaalde, zorgde Renger van der Zande vandaag voor de eerste Nederlandse zege van het seizoen in de serie. Zijn succes betekent tevens de eerste overwinning voor het team Motopark Academy, dat dit jaar in de Euro Serie debuteerde. Na zijn achtste plaats van gisteren mocht Van der Zande vandaag vanaf de pole starten. Die goede uitgangspositie wist hij om te zetten in een overwinning, zijn in totaal vierde in de Euro Serie. Daarmee staat de Nijmegenaar nu op gelijke hoogte met de huidige Formule 1-coureurs Sébastien Buemi, Sebastian Vettel, Nico Rosberg en DTM-coureur Alexandre Prémat. Achter Van der Zande op het podium eindigden de Britse rookie Alexander Sims en de Libanees Basil Shaaban, die zijn eerste podiumplaats behaalde.


Tekst: René de Boer
Foto's: F3 Euro Series/Gargantini


Basil Shaaban pakt met een betere start even de kop, maar verremt zich voor de eerste bocht, waarop Van der Zande de leiding kan overnemen. Johan Jokinen en Adrian Tambay komen in de eerste bocht met elkaar in botsing – voor beiden is de race daar al ten einde. Na de eerste ronde leidt Van der Zande met een voorsprong van 0,8 seconde op Shaaban, daarachter Sims, Vietoris, Waldschmidt, Bianchi, Bottas, Geronimi, Caldarelli en Sandtler. In de derde ronde komt Waldschmidt zwaar onder druk van Bianchi, maar hij weet zijn positie te verdedigen. Eerder heeft de Hagenaar zelf een aanval geplaatst op Vietoris, maar zonder resultaat,

f3es_bcn_r2_shaaban
Eerste podiumplaats voor de Libanees Basil Shaaban

Pedro Enrique krijgt een drive-through opgelegd vanwege een iets te enthousiaste start en komt na de vierde ronde binnen. In de zevende ronde neemt Bianchi de vijfde plaats van Waldschmidt over. Later verliest Waldschmidt nog een positie aan Bianchi’s teamgenoot Valtteri Bottas. Ook Sam Bird krijgt een drive-through, ditmaal vanwege het van de baan duwen van een andere rijder. Shaban kan in de slotfase de druk van Bird niet meer weerstaan en verliest de tweede plaats aan de Brit, maar ook de derde positie is voor de Libanees al een opmerkelijke prestatie. Renger van der Zande wint de race, gevolgd door Sims en Shaaban. Henki Waldschmidt eindigt als zevende, Carlo van Dam wordt 18e.

Van der Zande is na afloop zeer tevreden: “Super! Als je wordt ingehuurd om in te vallen, dan moet je gewoon leveren, en dat is me vandaag gelukt! Alleen bij de start was het even lastig, de koppeling slipte iets teveel, maar ik had al zo’n beetje verwacht dat Shaaban zich zou verremmen voor de eerste bocht en dat gebeurde ook inderdaad. Daarna kon ik de kop overnemen en een klein gaatje slaan. Dat bleef aanvankelijk ongeveer bij een seconde, want ik had voor deze race geen nieuwe banden. Die had ik immers gisteren al gebruikt om van 15 naar acht te rijden. Aan het begin van dit weekeinde had ik niet verwacht dat ik hier zou kunnen winnen. Er waren de nodige problemen, maar in iedere sessie hebben we wel iets veranderd en dat pakte allemaal goed uit.” Na dit succes zal Renger van der Zande ook de beide resterende evenementen van de Formule 3 Euro Serie in Dijon en Hockenheim voor het Motopark Academy-team rijden.

Uitslag:

1. Renger van der Zande (Ned), Dallara F308-Mercedes, 36r. in 40.43,958 (gem. 157,867 km/u)
2. Alexander Sims (GBr), Dallara F308-Mercedes, op 4,276
3. Basil Shaaban (Lib), Dallara F308-Mercedes, op 8,636
4. Christian Vietoris (Dui), Dallara F308-Mercedes, op 12,047
5. Jules Bianchi (Fra), Dallara F308-Mercedes, op 12,983
6. Valtteri Bottas (Fin), Dallara F308-Mercedes, op 13,718
7. Henki Waldschmidt (Ned), Dallara F308-Mercedes, op 15,530
8. Tiago Geronimi (Bra), Dallara F308-Volkswagen, op 20,529

Stand na 16 van 20 races:

1. Jules Bianchi, 87 punten
2. Christian Vietoris, 64
3. Valtteri Bottas, 51
4. Alexander Sims, 47
5. Jean Karl Vernay, 35
6. Sam Bird, 35
12. Henki Waldschmidt, 12
13. Renger van der Zande, 7

f3es_bcn_r2_zande_win
Winst voor Van der Zande in Spanje
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet