WTCC

WTCC: SEAT domineert kwalificatie Imola

wtcc_tarquini_quali_action
Gabriele Tarquini pakte de pole voor zijn thuisrace

Evenals twee weken geleden op het circuit van Oschersleben start SEAT-coureur Gabriele Tarquini morgen in het Italiaanse Imola vanaf de pole-position voor de WTCC-race. Ondanks dat ze met de zwaarste auto’s in het veld rondrijden, bepaalden de SEAT-fabrieksrijders het tempo in de kwalificatie. Met Yvan Muller en Rickard Rydell op de plaatsen twee en drie zijn de eerste drie plekken in de startopstelling in handen van SEAT-rijders. Pas daarachter volgt de beste niet-SEAT, namelijk de Chevrolet Cruze van de Brit Rob Huff. De beide Nederlanders in het startveld, McGregor-SEAT-rijder Tom Coronel en Lada-coureur Jaap van Lagen, kwalificeerden zich respectievelijk op de plaatsen 17 en 22.


Tekst: René de Boer
Foto's: FIA WTCC/Photo 4


SEAT domineert de eerste heat volledig. Tarquini rijdt al vroeg in de sessie met 1.56,281 minuten de snelste tijd, gevolgd door zijn merkgenoten Rickard Rydell, Yvan Muller, Jordi Gené en Tiago Monteiro, zodat er vijf SEAT-rijders op de eerste vijf plaatsen staan. Vervolgens slaat Yvan Muller terug en doorbreekt met zijn tijd van 1.55,890 als eerste de limiet van 1.56. Daarmee neemt de Elzasser de leidsing in het klassement over en blijft ook de snelste. Farfus breekt de SEAT-phalanx door de vierde tijd te rijden. De rest van de top tien met nog vier minuten op de klok: Huff, Larini, Gené, Priaulx en Menu.

wtcc_rydell_quali_action
Rydell spectaculair door de chicane

In de laatste minuut verbeteren Rydell en Tarquini nog een keer hun eigen persoonlijke tijden, maar winnen daarmee geen positie en blijven tweede en derde. Monteiro klimt op naar de vierde plaats, Gené rijdt nog de vijfde tijd. Farfus wordt zesde en beste BMW-rijder, gevolgd door de beide Chevy’s van Huff en Larini. Andy Priaulx en Alain Menu completeren de top tien. Beste privateer in de kwalificatie is Stefano D’Aste op de 14e plaats. Tom Coronel kwalificeeert zich als 17e en derde privérijder, Jaap van Lagen staat 22e.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet